Начало » Новини » Страната
29.06.2017 г.

Петровден е празникът, дълбоко свързан с жътвата

Християнски празници

Wikipedia

На 29 и 30 юни православната църква почита паметта на светите апостоли Петър и Павел, наречени първовърховни, защото са поставили основите на светата Христова църква. Свети апостол Петър заедно с брат си Андрей били първите, които господ повикал за свои ученици и последователи.

И по възраст Петър е на първо място между апостолите. След възнесението на Христос и след слизането на светия дух над апостолите той произнася онази пламенна проповед, която завладява събралото се множество и хиляди се кръщават. Проповядвал по много области и в много градове. Написал две послания. Гонен и преследван, подложен на мъки и страдания, първовърховният апостол не престанал да проповядва евангелието.

В 67 година по време на гонението при Нерон починал мъченически. И защото намерил себе си недостоен за същата смърт, с каквато бил пострадал божественият му учител, той бил разпънат на кръст с главата надолу.

Свети апостол Павел пък, преди да стане Христов последовател и апостол, се наричал Савел. Той бил учен за времето си човек. Но въпреки това бил душевно сляп и непросветен. Бил върл гонител на християните. Дори поискал от властите да му възложат специалната задача да ги изтребва.

На път за Дамаск става неговото обръщане. Бог благоволил и в гонителя да се прослави. По чудесен начин Сам Христос му се явява и от най-жесток гонител на християните Савел се превръща в най-пламенния проповедник на евангелието на спасението и любовта.

Той обходил много градове и просветил много народи. Подложен бил на преследване и гонения, на вериги и мъчения. Написал много послания, с които вечно ще назидава Църквата. Накрая в същата 67 година при император Нерон и той приел мъченическа смърт. Но поради това, че бил римски гражданин, бил осъден на посичане с меч.

Петровден съвпада с времето на жътвата и затова това е един от малкото празници, в които се работи - обикновено през първата половина на деня. Петровската ябълка е друг символ, затова и на този ден в църквата се носят ябълки, които се освещават.

В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле.

На този ден празнуват Петър /от гръцки "камък"/, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.

Петровден е празникът, дълбоко свързан с жътвата
6391
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Петровден е, време за жътва!
Християнски празници
Честит Петровден!
Християнски празници
Петровден е!
Християнски празници
Честит Петровден!
Народни празници
Петровден е, най-почитаният летен празник!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини