Начало » Новини » Страната
28.06.2017 г.

Всяка сряда фермерите ще имат постоянен пазар пред министерството на земеделието

sinor

От днес до края на октомври всяка сряда биопроизводители и малки фермери, регистрирани по наредбата за директните продажби, ще продават прясна продукция на постоянен фермерски пазар, разположен пред Министерството на земеделието, храните и горите. Организатори на новото тържище са Фондация „Биоселена“, Българското дружество за защита на птиците, агроминистерството и Столичната община.

Официалното откриване на пазара ще стане на 6 юли, но софиянци знаеха за предварителното му издание, което се проведе днес, и затова стотици хора се отбиваха през щандовете, за да напазаруват домашно приготвени сирена и мляко, пресни яйца, сладка или биомед.

Над 20 фермери от цялата страна, финансирани по българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, се представиха днес с прясната си продукция. Очаква се през следващите седмици тук да има продукция от близо 40 стопанства, посочи Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“

Освен вече познатата ферма за биозеленчуци от Елин Пелин на фирма „Софина“ тук бяха производители на млечни продукти от Карлофско, Калоферско и Пазарджишко.

За първи път на фермерски пазар беше изложена и продукцията на фермата на Георги Мантаров, ветеринар от пазарджишкото село Пателеница. От 2005 година той се занимава активно с животновъдство, като днес стопанството му наброява 150 млечни крави от черношарената порода.

„Всеки ден получаваме по 500 литра мляко, част от което преработваме на сирене в малката мандричка към стопанството“, посочи за Синор.БГ дъщерята на фермера Олга Мантарова. Самата мандра е построена през 2015 година и от този момент насам стопаните имат пряк достъп до пазара, тъй като са регистрирани по Наредба 26.

Потребителите търсеха млечните продукти на ферма „Чемерник“, сиренето на „Чичо Дачо“ и др. Сушените плодове и сладката на семейната фирма „Мисто“ от пазарджишкото село Исперихово също привличаха интереса на купувачите. Стопаните разполагат с 35 декара плодови дръвчета череши, кайсии, сини сливи и др. От 2008 година те са направили малка сушилня, а няколко години по-късно са започнали да варят и сладка.

Домашните яйца на фирма „Иван Георгиев“ от чипровското села Железна също се разграбваха като топъл хляб. „Търсенето е голямо, защото отглеждаме кокошките в екологичен район и отскоро зареждаме с яйца два сладкарски цеха в София“, посочи Наталия, съпругата на Иван.

Производителите изразиха огромната си благодарност към българо-швейцарския проект, тъй като чрез неговото финансиране могат да продават в центъра на София, без да плащат за ползваните щандове. За всички тях фермерските пазари наистина се оказват добра възможност за пряк достъп до потребителите, нещо от което дребният фермер се нуждае.

Всяка сряда фермерите ще имат постоянен пазар пред министерството на земеделието
18383
 

Последни материали
Виж
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Свързани материали
Виж
Инициативи
Посетете фермерския пазар на 29 и 30 март в Кърджали
Място и дата
От март до май фермерският съюз организира изложения на местни продукти в шест града
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Общо събрание
Попълнения в управителния съвет на фермерския съюз
КОПА – КОДЖЕКА
Фермерите в ЕС искат дерогации за някои от екологичните стандарти (ДЗЕС)
Искат среща със земеделския министър
Фермерски съюз с критика срещу орязаната подкрепа за автохтонните породи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини