От 5 до 7 юли в Дома на техниката в София ще се проведе семинар за етикетирането и определянето на енергийната стойност на храните, съобщиха от Съюза по хранителна промишленост. Темите на обучението включват основните принципи на НАССР системата – разработване, въвеждане и одитиране. Основни изисквания на Codex Alimentarius.
Ще се изучава още външният одит на системите за управление на безопасността на храните – по изискванията на FSSC 22000/ISO 22002 (Food Safety System Certification), а също и общите принципи и прилагане на законодателството (R – 178/2002) на ЕС в областта за осигуряване на проследимост на храните.
По отношение на етикетирането на храните ще бъде разяснен новия Регламент 1169/2011 за Етикетирането на хранителни продукти.Съставяне на етикети и практически упражнения с дискусия по темата.
Ще се разгледат и нормативните изисквания за определяне енергийната стойност на храните – практически упражнения
Новият стандарт FSSC 22000/ISO 22002 (Food Safety System Certification) съдържа изисквания на два стандарта: ISO 22000 ,ISO 22002-1ISO 22000 съдържа изисквания към разработването, внедряването и сертифицирането на система за управление на безопасността на храните и е част от нормативните изисквания на Закона за храните /чл.39 от Преходните и заключителни разпоредби/ ISO 22002-1 съдържа изисквания за изпълнението на базовите програми- предпоставки, които са обект на т. 7.2 от системата за управление на безопасността на храните.
Този нов международен стандарт е създаден, за да отговори на изискванията за право на продажба и доставки в големите търговски вериги.
Сертифицирането по този стандарт може напълно да замени сертификатите, които се изискват досега от веригите: IFS Version 6 , BRC Food.
Сертификатите за съответствие с FSSC 22000 се приемат от големите търговски вериги, напр. МЕТРО и др.Подготовката на специалисти от фирмите от хранителната верига по горепосочените дейности е необходима за етапите на внедряване, поддържане и одитиране на НАССР системата.
Курсът е предназначен за ръководители на фирми и служители, които отговарят за изграждане и/или поддържане на системите и документацията за управление на безопасността и качеството на храните във фирми и предприятия, които произвеждат и продават храни и напитки, складове за храни, специалисти от вериги хотели и ресторанти, консултантски фирми.
При завършване на курса се провежда тест за оценка на познаване и владеене на материала от всеки участник, като успешно преминалите курса получават сертификат за успешно завършено обучение.