Начало » Новини » Страната
28.06.2017 г.
От 5 до 7 юли в София се провежда семинар за определяне на енергийната стойност на храните
От 5 до 7 юли в София се провежда семинар за определяне на енергийната стойност на храните

sinor

От 5 до 7 юли в Дома на техниката в София ще се проведе семинар за етикетирането и определянето на енергийната стойност на храните, съобщиха от Съюза по хранителна промишленост. Темите на обучението включват основните принципи на НАССР системата – разработване, въвеждане и одитиране. Основни изисквания  на Codex Alimentarius.

Ще се изучава още външният одит на системите за управление на безопасността на храните  –  по изискванията на FSSC 22000/ISO 22002 (Food Safety System Certification), а също и общите принципи и прилагане на законодателството (R – 178/2002) на ЕС в областта за осигуряване на проследимост на храните.

По отношение на етикетирането на храните ще бъде разяснен новия Регламент 1169/2011 за Етикетирането на хранителни продукти.Съставяне на етикети и практически упражнения с дискусия по темата.

Ще се разгледат и нормативните изисквания за определяне енергийната стойност на храните – практически упражнения

Новият стандарт   FSSC 22000/ISO 22002 (Food Safety System Certification) съдържа изисквания на два стандарта:  ISO 22000  ,ISO 22002-1ISO 22000 съдържа изисквания към разработването, внедряването и сертифицирането на система за управление на безопасността на храните и е част от нормативните изисквания на Закона за храните /чл.39 от Преходните и заключителни разпоредби/ ISO 22002-1 съдържа изисквания за изпълнението на базовите програми- предпоставки, които са обект на т. 7.2 от системата за управление на безопасността на храните.

Този нов международен стандарт е създаден, за да отговори на изискванията за право на продажба и доставки в големите търговски вериги.

Сертифицирането по този стандарт може напълно да замени сертификатите, които се изискват досега от веригите: IFS Version 6 , BRC Food.

Сертификатите за съответствие с FSSC 22000 се приемат от големите търговски вериги, напр. МЕТРО и др.Подготовката на специалисти от фирмите от хранителната верига  по горепосочените дейности е необходима за етапите на внедряване, поддържане и одитиране на НАССР системата.

Курсът е предназначен за ръководители на фирми и служители, които отговарят за изграждане и/или поддържане на системите и документацията за управление на безопасността и качеството на храните във фирми и предприятия, които произвеждат и продават храни и напитки, складове за храни, специалисти от вериги хотели и ресторанти, консултантски фирми.

При завършване на курса се провежда тест за оценка на познаване и владеене на  материала от всеки участник, като успешно преминалите курса получават сертификат за успешно завършено обучение.

756
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Куп въпроси около подмярка 4,2 преди очаквания втори прием
Прогноза за времето
Първият сняг се топи още днес, а от 22-и ноември започва затопляне
Добри уроци как в бизнеса с гъби може да се приложи европейският опит
Френските фермери, преработватели и търговци на дребно се разбраха за цените
Латвия търси помощ от Фонда за солидарност на ЕС
Дарява ни с първите пресни плодове след студената зима
Череша
Свързани материали
Виж
Потребители настояват за промяна между двете четения на законопроекта за храните
Кой печели от фалшивите новини за биохраните
Сицилианци продавали отглеждани с пестициди плодове и зеленчуци като органични и дори успели да получат милион евро субсидии от ЕС
Скандал с биопродукти гръмна в Италия
Зърнените култури са единственото изключение
Храните поевтиняха в световен мащаб през октомври
За изминалата седмица БАБХ извърши близо 2500 проверки в цялата страна
Силният ръст на износа на земеделски продукти и храни от ЕС се запазва
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам