Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.06.2017 г.

Народни рецепти за подхранване на доматите

Практика

sinor

Влагането на торове подпомага естествения растеж и развитие на доматите, обилния цъфтеж, качественото връзване на зеленчуците, бързото им узряване и в крайна сметка – получаването на по-богата реколта. Доматите обаче могат да бъдат подхранени не само с произведените специално за целта торове на базата на химични съединения – винаги се намират подръчни средства, които са изпробвани и утвърдени в практиката.

Доматите се подхранват най-напред между 14 и 16 дни след пресаждането на разсада, независимо дали ще бъдат отглеждани на открито или в парник, след което до края на юли процедурата се повтаря на всеки 2 седмици.

1. Подхранването с йод не само ускорява узряването на зеленчуците, но и предпазва доматите от опасно заболяване като маната. В 10 литра вода се разтварят 4 капки спиртен разтвор на йод, продаван в аптеките. С получената течност всеки корен домати се полива с 2 литра.

2. При подхранване с дървесна пепел се процедира по следния начин: в 10 литра вода се разтваря чаша пепел и с получената течност се поливат лехите. Неразтворената пепел пък просто се сипва под растенията.

Дървесната пепел обаче може да се използва и за пръскане на растенията. За целта 300 грама пепел се разтварят в 3 литра вода и се оставя да ври в продължение на 30 минути. След това престоява 5 часа, количеството се допълва до 10 литра с вода и се прибавя малко сапун за пране, за да може сместа да се задържа мърху листата. Разтворът се прецежда и с него се пръска листната маса на доматите.

3. Доматите могат да бъдат подхранени и с мая, както прясна, така и суха.

Сухата бързоразтворима мая се смесва с 2 лъжици захар и се добавя малко топла вода за втечняване на сместа. Получената субстанция се разтваря в 10 литра вода и всеки корен домати се полива с половин литър разтвор.

При варианта с прясната мая 100 грама се разтварят в топла вода, 3-литров съд се пълни до две трети с черен хляба и се залива с разтвора догоре, след което се оставя на топло място от 3 до 5 дни. Получената настойка се прецежда и се разрежда във вода в съотношение 1 към 10. На още младите растения се полага по половин литър от този разтвор, а на укрепналите – по 2 литра.

При най-простата рецепта за подхранване с мая 100 грама прясна мая се разтварят добре в 10 литра вода и с получената смес се поливат веднага доматите.

В маята обаче липсват основни хранителни вещества за растенията, затова разтворите с нея се приемат повече като стимулатори за растежа, отколкото като средства за торене.

4. Подхранването с кокоши тор действа на доматите не по-зле от минералните торове, тъй като съдържа много азот и фосфор.

Много ефективен е пресният кокоши тор, разтворен във вода – 10-литрова кофа се пълни на една трета с кокоши тор и се долива догоре с вода, като се оставя да престои на открито между 7 и 10 дни. След това половин литър от получената смес се разтваря в 10 литра вода и с разтвора се полива между редовете с домати, като на квадратен метър леха се сипват 5-6 литра. Трябва да се внимава обаче растворът да не попадне върху листата, тъй като е в състояние да предизвика изгаряния.

При сухия кокоши тор половин килограм се залива с 10 литра вода, като съдът се покрива плътно с фолио, за да не се изпарява азотът, като се оставя да кисне  между 3 и 5 дни и се разбърква всеки ден. Получената настойка се разтваря във вода в съотношение 1 към 20 и на всеки доматен корен се сипва между половин и един литър от разтвора.

5. Разтвор от говежди тор се получава лесно – половин кофа непрегорял тор се залива догоре с вода, покрива се с капак и се оставя на топло място за седмица. След това се разбърква добре и се разрежда с вода в съотношение 1 към 10. На всеки корен домати се сипва между половин и един литър от разтвора. Най-добре е обаче подхранването с говежди тор да се редува с останалите народни средства.

6. Младата коприва също е изключително подходяща за подхранване на доматите, тъй като в листата ѝ се натрупват много азот, калий и желязо. Две трети от използваия съд се пълнят с коприва и се залива с вода, но не до върха, покрива се с капак и се оставя да преседи от 7 до 10 дни на топло място. Когато копривата започне да кипи, литър от настойката се разреждат в 10 литра вода и от този разтвор се сипва по литър-два на доматен корен. Не трябва обаче да се злоупотребява с този тип подхранване – най-много 2 пъти месечно.

Народни рецепти за подхранване на доматите
283495
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини