Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.06.2017 г.

Ползата от калиевата селитра в градината

Полезни съвети

Калиевата селитра, позната и като калиев нитрат и индийска селитра, е сред най-популярните вещества за наторяване в целия свят, тъй като съдържа и азота, и калия, които са толкова необходими за зеленчуците и плодните дръвчета. Тази тор на практика не съдържа никакви вредни за почвата вещества, което означава, че може да се прилага по-често от обикновените торове. Преди епохата на химическото производство нашите предци приготвяли сами нейния аналог, като смесвали дървесна пепел и оборска тор. Използва се и като основна тор, и за подхранване, включително извънкореново. Калият подобрява най-вече способността на корените да всмукват вещества от почвата, което означава подобрено хранене и съответно – по-богато плододаване. Азотът пък осигурява възможност за бързо увеличаване на листната маса.

Особено ценна е калиевата селитра през пролетта и началото на лятото, тъй като най-голямата необходимост от фосфор – третият важен елемент за развитието на културите – е едва през втората половина на лятото. Преди влагането й трябва да се има предвид, че усилва цъфтежа и плододаването. Затова ако най-ценните части на растенията, които ще торите, са вегетативните (както е при киселеца, копъра, салатите и др.), нейната употреба няма да е от полза, тъй като градината ще заприлича на цветна леха.

Стандартната доза е 20 грама на квадратен метър, макар че много неща зависят от почвата. Ако освен калиева селитра се използва и амониева и карбамид, дозата на калиевата трябва да се намали. През лятото подхранването се прави веднъж на 12-15 дни, като 25 грама селитра се разтварят в 10 литра вода. Особено ефективни са, ако растенията образуват малко плодни пъпки и завръзи или пък плодовете се наливат по-бавно – тогава калиевата селитра е просто необходима. Желателно е подхранването да се провежда или вечер, или рано сутрин при сухо време. Гранулите задължително трябва да се набият в почвата или пък след подхранването да се предприеме обилно поливане.

Ако купувате калиева селитра, не забравяйте, че тя е силен окислител и трябва да се съхранява в херметични пластмасови пакети и метални кофи, далеч от горящи вещества, огън радиатор и дори лампа. Най-добре е да се закупи такова количество, колкото ще стигне за конкретното подхранване, и въобще да не се съхранява. Използвайте гумени ръкавици при подхранването, а ако пръскате с разтвор, сложете респиратор на лицето. 

Ползата от калиевата селитра в градината
43189
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини