Зехтинът е основната съставка в ежедневния хранителен режим в Средиземноморския регион, поддържащ доброто здравословно състояние на главния мозък, твърдят американски и италиански учени в свое изследване, публикувано в научното списание Annals of Clinical and Translational Neurology.
Учените са установили, че консумацията на зехтин подпомага запазването на паметта и способностите за обучение, а също така понижава вероятността за поява на бета-амилоиди и неврофибриларни заплитания – образувания, откривани в главния мозък при хора, болни от Алцхаймер. Зехтинът по принцип забавя развитието на възпалителните процеси в главния мозък и засилва аутофагията – процесът, при който клетките се прочистват сами от ненужните органели и токсини.
Учените стигнали до тези изводи, наблюдавайки лабораторни мишки, които 6 месеца след раждането си започвали да се хранят с аналози на средиземноморски храни със зехтин, а контролната група – без него. На възраст между 9 и 12 месеца първата група показала по-добри показатели като възможности за обучение, работна и пространствена памет в сравнение с втората. Извършените впоследствие тъкани от главния мозк на гризачите потвърдили първоначалните изводи на изследователите - при мишките, в чиято диета присъствал зехтинът, синапсите функционирали по-добре, отколкото при останалите.
Учените отбелязват, че изводите, получени за гризачите, важат с пълна сила и за хората. Като част от бъдещите си планове те възнамеряват да установят ефективността на средиземноморскияхранителен режим със зехтин при едногодишни мишки, при коит вече са налице признаци за деградиране на главния мозък.
Средиземноморската диета включва по-голяма консумация на зеленчуци, плодове, ядки, бобови култури (грах, фасул, леща), нерафиниран зехтин, риба, а често и умерени количества вино. Хранителният режим в тази част на света не включва продукти, съдържащи наситени мазнини и по-конкретно млечни и месни продукти.