Градинарите често питат защо понякога отглежданите от тях дини не са достатъчно сладки. А причините често са съвсем тривиални.
Първата е честото поливане. Дините трябва да се поливат обилно, но рядко, а 2-3 седмици преди събирането на реколтата поливането трябва да бъде прекратено, за да наберат плодовете достатъчно захар. За тази цел обаче е нужно растенията да получат и достатъчно слънчева светлина, затова се садят на най-слънчевите места и се внимава да не се засенчват сами.
Ако на ластуните е необходимо слънце, за самите плодове то може да се окаже опасно – от него получават изгаряния и се развалят. За да не се стига дотам, дините трябва да се покрият с листа от репей или с вестник – в подобно скривалище реколтата ще зрее в пълна безопасност.
Набирането на захар може да се стимулира, като преди етапа на зреене дините се подхранят с разтвор на суперфосфат и калиев сулфат в съотношение 50 грама на 10 литра вода. Още по-силен е ефектът, ако то се комбинира с подхранване на листната маса с микроелементи. А изключително добре на реколтата действа подхранване с разтвор на дървесна пепел под корен и по листата, като за целта пепелта се кисне в продължение на една седмица.
Захарността на дините може да бъде повишена и със стимулатори – обработката се провежда 2-3 седмици преди събирането на реколтата.
Не забравяйте и значението на засаждания сорт. Най-добрите резултати ще дадат вече утвърдените като подходящи за вашия район. А ако искате да проверите друг, отделете му само малко място в градината за проба.