Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.06.2017 г.

Топ 10 на най-пулярните цветя за висящи кошници

Цветята съпровождат и украсяват ежедневието на човека от хиляди години. Грижейки се за растенията, хората си почиват, получават удоволствие от грижите си за китките. Пред очите на от малкото семенце се появяват първите листенца, а след това те се превръщат в силно и здраво растение. Традиционно главно украшение на лятото се явяват висящите контейнери с растения, които се отличават с разкошен цъфтеж и не по-маловажно, с продължителни багри.

Изборът на растения за висящите лехи е огромен: освен традиционните бегонии, вербени, мушкато, латинки, лобелия, сега са много популярни и ампелните петунии, а също така и сурфиниите, диасцията, дихондрата, бакопата, сцеволата и други.

Бегонията е класика. Бегонията предпочита слънчево местоположение, затова дори и на лека полусянка растение се изтегля и губи декоративността си. За нея е подходяща лека почва, богата на хумус и със слабокисела реакция. Най-доброто време за поливане на бегонията е ранната сутрин или вечерта.

При неправилни грижи бегонията може да хвърли листата и пъпките си. Причината може да бъде недостатъчна влага в почвата и влажността на въздуха около растението.

Вербената иска хумус

Вербената е едно от тези растения, които почти не изявяват никакви претенции, започват да цъфтят от пролетта и спират чак през есента. Тя е светлолюбива, расте добре и цъфти на слънчево топло местоположение, почвата трябва да е рохкава, наторена. Предпочита глинеста, не много мокра почва, съдържаща хумус. Вербената не понася пресния оборски тор, а при излишък на азот развива голяма вегетативна маса и почти не цъфти.

Може да боледува от недостатък на слънчева светлина и повишена влажност.

За мушкатото - половин доза торове

Мушкатото е слънцелюбиво, топлолюбиво и сухоустойчиво растение. Мушкатото е много подходящо за слънчево място, нуждае се от глинеста почва и умерено поливане. Изобилието от азот съдейства на растежа на листата и се явява причина за слаб цъфтеж.

От март до август мушкатото се нуждае от подхранване веднъж на седмица с комплексни минерални торове в половин доза от препоръчаната на опаковката.

Латинката не понася многото вода

Латинката е светлолюбиво растение. Почвата й трябва да е леко дренирана, глинеста или песъклива, богата на хумус. Голямо значение за латинката има подхранването с торове с повишено съдържание на фосфор, който стимулира цъфтежа на растението.

Латинката трябва да не се полива често, но обилно и само тогава, когато просъхне леко почвата. Имайте обаче предвид, че и недостатъка на влага влияе болезнено на растението.

Лобелията се изнася през май

Лобелията бива едногодишна и многогодишна. Многогодишната лобелия се нуждае от укритие през зимата. Почвата й трябва да е влажна, богата на хумус. Най-добре расте на слънчево място или в лека полусянка. Семената на едногодишната лобелия се засяват през януари-март, разсадът се изнася на постоянното място в края на май.

Сурфиния замества петунията

Петунията е много светлолюбиво и топлолюбиво растение. Най-добре расте на плодородна земя със слабокисела реакция. Тя е сухоустойчива култура, но се отзовава добре на редовно поливане.

Сурфинията пък е най-красивата сред висящите петунии. В топлото слънчево лято сурфинията достига дължина на клонките до 80-100 см. Грижите за сурфинията, както и за минипетуниите включват поливане по 2 пъти на ден и подхранване по 2 пъти на седмица.

Диасция на слънце, дихондра – на полусянка

Диасцията обича слънчево, топло място и леки, песъкливи почви. Излишъкът на азот в пръстта стимулира образуването на клонки и отслабва цъфтежа. Затова почвата трябва да не е прекалено плодородна, но рохкава, леко пропускаща влагата. Диасцията е достатъчно сухоустойчива, но в горещините трябва да й осигурите обилно поливане.

Дихондрата има няколко вида окраски, затова е предпочитано растение за настаняване във висящи кошници и контейнери. Това е листно-декоративен стелещ се многогодишен вид. За да расте добре, предпочита слънчево или полусенчесто място. Почвата трябва да е глинеста, а поливането да е умерено.

Бакопата не търпи пресушаване

Бакопата се явява многогодишно растение, но обикновено се използва като едногодишно. Цъфти от пролетта до есента. Растението се използва в качеството на ампелно, тъй като филизите му могат да достигнат дължина до 60 см. Разполага се на слънчево място или в лека полусянка. Бакопата не понася преовлажняване на субстрата или пък пресушаването му, така че трябва да поливате растението на малки дози.

Сцевола или не

Сцеволата прекрасно допълва композицията с ярки едногодишни растения и е устойчива на дъждове и ветрове, които се вихрят по балконите. Расте както на слънчево място, така и на полусянка. Почвата, която трябва да е в саксията или кошницата, трябва да е рохкава, наторена, постоянно овлажнена. Сцеволата може да зимува в прохладни помещения (10 градуса) при умерено овлажняване. 

Топ 10 на най-пулярните цветя за висящи кошници
28148
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини