Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.06.2017 г.

От изследваните 3 308 млечни проби над една трета са извън евронормите

По данни от тримесечния отчет на БАБХ

От март тази година, когато влезе в сила новата наредба за специфичните изисквания за производството, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, до края на май в двете лаборатории в София и Хасково са проверени 3 308 проби, предоставени от фермерите в цялата страна. От тях 1 128 се оказват невалидни, което означава, че произвежданото в страната мляко масово не отговаря на евроизискванията.

С новата наредба фермерите са длъжни всеки месец или два пъти месечно да дават проби, с които да доказват, че произвежданата от тях суровина отговаря на европейските стандарти.Според тези норми в един милилитър краве мляко може да има максимум 100 хиляди общ брой микроорганизми (ОБМ) и до 400 хил. общ брой соматични телесни клетки (ОБСК). За овчето, кравето и за биволското мляко се изисква максималният брой микроорганизми да не надхвърля 1,5 милиона.

Допълнително млякото се изследва и за наличието на инхибитори, както и за точка на замръзването и за маслено съдържание.

За трите месеца от действието на наредбата фермерите от Южна България са представили за изследване в Хасково 2223 проби, при които са установени 592 несъответствия, съобщи за Синор.БГ Асен Желязков, главен експерт в дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

Това означава, че всяка четвърта или пета предадена проба е неотговаряща.

Допълнително инспектори от БАБХ са направили 40 внезапни проверки, при които извън показателите са били 21 обекта, което е доста тревожно, защото всяка втора проба се е разминавала с евронормите.

Според фермери от Пловдивско лабораторията в Хасково не притежава необходимият капацитет за тези проверки, тъй като дадени от тях проби и в София,и в Хасково давали отговарящи в първия случай и неотговарящи във втория показатели. По този повод Синор.БГ отправи специално запитване до агенцията по храните, откъдето отговориха, че и двете акредитирани лаборатории прилагат еднакви критерии за анализи.

Според заключенията на лабораторията в София за трите месеца от март до май голям брой от представените проби също са неотговарящи.

Така от дадените 940 проби, взети по самоконтрол от фермерите, при 439 са открити несъответствия. Допълнително инспекторите са пратили 105 контролни проби, при които са установени 78 несъответствия.

Според последните указания от Европейската комисия ако суровината е извън стандартите, тя може да се преработва само в зреещи продукти като сирене и кашкавал. Техният износ е забранен, така може да се реализират само в рамките на България, припомниха експертите от агенцията.

Ако една трета от изследваните пробил в страната са невалидни, това означава, че българската суровина трябва да се преработва предимно в сирене и кашкавал.

Притесненията на животновъдите са, че този постоянен контрол ще извади от пазара голяма част от стопаните. До този момент в агенцията още не са започнали проверки на малките стопанства с между 1 и 9 крави, където ситуацията с качеството на суровината е още по-зле.

По инициатива на преработвателите в цялата страна започнаха обучителни семинари, които да покажат на животновъдите как да взимат пробите и по какъв начин да отговорят на хигиенните изисквания за качество.

Преди месец се разбра, че още една лаборатория в Русе има капацитет за проверки на млякото, но тя все още не е призната официално от държавата, съобщиха от Българската агенция по безопасността на храните (БАБХ).

Проблемът е, че поредните проверки за млякото натоварват с допълнителни разходи фермерите, които имат достъп само до две лаборатории в страната. На този етап от агенцията не могат да дадат окончателен отговор кога ще бъде издадена акредитация и на третата лаборатория в Русе.

Есатерина Стоилова

От изследваните 3 308 млечни проби над една трета са извън евронормите
9904
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини