Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.06.2017 г.

Стимулираме растежа на зеленчуците с хумати

Практика

sinor

Немалко градинари бъркат, приемайки хуматите за торове, докато всъщност са природни стимулатори на растежа. Попадайки в почвата, те активизират дейността на микроорганизмите и подобряват нейната структура и проникването на водата. Натрупват се в растенията и са напълно безвредни за хората.

Благодарение на тях растенията буквално оживяват пред очите ни – листата стават тъмнозелени, културите растат бързо и дават по-щедра и качествена реколта. Стимулаторите на растежа въздействат най-силно върху зеленчуците – всички от рода на тиквата, репичките, пипера, кромида, патладжаните, доматите, зелето, цвеклото, морковите.

Торовете, съдържащи хумати, се препоръчват за използване на глинести, песъчливи и бедни почви. Много добре действат при алкални почви и такива с ниско съдържание на желязо. Стимулаторите могат да се смесват на практика с всички азотни и калиеви торове, както и с органични. С фосфорни обаче не бива да се смесват и се използват отделно.

Различават се 2 основни вида. Калиевият хумат е с широк спектър на действие. Много ефективен е при обработването на семената и грудките преди засаждането. Продава се и във вариант, обогатен с микроелементи. Натриевият хумат пък повишава устойчивостта на растенията към стрес, студове и суша. При употребата му намалява опадането на цветните пъпки при недостиг на вода. Не се препоръчва обаче за използване при почви с висока киселинност. По принцип обаче кардинални разлики при хуматите няма и те са на практика взаимозаменяеми.

Хуматите се получават от торф, кафяви въглища или тинести утайки от изгнили остатъци от дървета или животни по дъното на езера или блата. От торфа се отделят с използването на основа, която впоследствие бива неутрализирана, а полученият продукт се оформя като прах на гранули или оцветена в черно течност.

Когато хуматът е на прах, се разтваря в 10 литра задължително топла вода, като 5-6 грама сухо вещество са напълно достатъчни. Течните са в различни концентрации, затова се действа според инструкцията, описана върху опаковката. Посочената концентрация не бива да се надхвърля, тъй като само се увеличават разходите, а растенията може да бъдат увредени. Подготвеният разтвор не трябва да се съхранява повече от седмица.

Пръсканията и поливанията с хумати обикновено се правят 3 пъти през сезона.

Ефективността на използване на хуматите в оранжериите е много по-висока, отколкото на открита почва. При това най-добре е стимулаторите на растежа да се добавят в смесите от инсектициди и фунгициди, с които растенията се пръскат на различни етапи от своето развитие.

Стимулираме растежа на зеленчуците с хумати
15439
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини