Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.06.2017 г.

Гръцките кайсии отново подбиват цените на родния плод

sinor

За първи път от много години производителите на кайсии очакват добра реколта, стига градушките да не „оберат“ реколтата предварително, съобщи за Синор.БГ Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз, по повод началото на кампанията, която започна преди дни. Ранните сортове български кайсии вече са на пазара, но търговците отново извиват ръцете на стопаните с изключително ниски изкупни цени от 80 ст. или 1 лев, при положение че гръцките кайсии по борсите се предлагат за 1,70 лв. В същото време на дребно по пазарите килограмът върви по 3 лева.

Ранните сортове вече се берат, но изкупните цени трудно ще покрият разходите на фермерите, пресмятат експерти. Миналата година поради сланите насажденията пострадаха и реколтата от кайсии беше твърде ограничена. Тогава изкупните цени се качиха до 1,70-1,80 лв. за килограм.

Тази година обаче гръцките кайсии, които узряват по-рано, направо заляха пазарите и в България, и в останалите балкански държави. Дори в Румъния, където обикновено се търсят българските плодове, борсите тази пролет са пълни с гръцка стока. При това положение търговците веднага натиснаха вътрешните изкупни цени, въпреки че на дребно по пазарарите кайсиите се продават скъпо.

„Проблемът с търговията се изостря, тъй като няма решение на предложението ни да се премахнат фалшивите „производители“, които имат сергии по българските пазари и не допускат истинските фермери да продават директно без посредници“, обясни още Търпанова.

Всеки търговец може да докаже, че притежава по 5 или 10 декара земя, които изобщо не обработва, но се пише производител и така има достъп до пазарите. От браншовия съюз отдавна настояват да се доказва реално произведена продукция, а не притежавани декари. За целта обаче е нужен контрол по борси и тържища, в противен случай градинарите ще останат незащитени и ще зависят от прекупвачите.

През последните две седмици градините пострадаха изключително много и от падналите градушки в Северна България, които на места изцяло помляха насажденията. Бедствието засегна най-силно площи с праскови, череши и круши в русенската община Сливо поле, където в селата Стамболово и Кошарна удари силен град. Пострадаха и житни култури, затова и там в момента върви оценяване на щетите.

По отношение на черешовата реколта ситуацията в Северна България е по-добра, отколкото в Кюстендилско и в Подбалкана, където студът засегна дръвчетата. Добивите в Казанлъшко и Карловско са доста под нормалните и това се усеща от дефицита на череши по магазините.

В същото време ножицата между цени на едро и дребно остава твърде голяма и то не в полза на производителите. На едро цената на килограм череша върви по 1,30 лв., докато по пазарите плодовете се предлагат по 3,80-4 лева. Колкото до кайсиите, ако искате да купувате българска стока, то знайте, че гръцките плодове се продават в картонени кашончета, докато българската е в пластмасови касетки, посочиха производители.

При тази ситуация на пазара обаче явно и тази година стопаните ще разчитат основно на консервните предприятия, които изкупуват плодовете за преработка. Ще има и минимални количества износ, основно на замразена продукция, тъй като българските сортове кайсии не са познати в Европа и там се търсят испански и италиански сортове, посочи още шефът на Добруджанския съюз.

Гръцките кайсии отново подбиват цените на родния плод
12286
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
При ниските надници сезонните работници предпочитат социалните помощи
Няма кой да бере кайсиите в Италия
Интервю със зам. председателя на Добруджанския овощарски съюз
Търпанова: Драматичен срив в потреблението на череши, колеги разпродават градините си!
Изложението на Дунавските овощари се удължава с два дни
Николай Колев: Има до 100% измръзване при някои кайсии заради мартенските студове
Овощари в Силистренско планират дългосрочен внос на работна ръка от Молдова и Украйна
Производители очакват добра реколта от късните сортове кайсии
Според данните на статистиката
Нито черешите, нито кайсиите по пазара са български
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини