Начало » Новини » Коментари
12.06.2017 г.

До 100 хиляди евро ще се дават за транснационални проекти на местните групи

Програма за развитие на селските райони

sinor

Местните инициативни групи, които изпълняват стратегии за развитие по новата програма за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020 г., ще получават различно субсидиране, в зависимост от това дали става въпрос за вътрешнотериториално или транснационално сътрудничество. Това е записано в проектонаредбата за прилагане на подмярка 19.3 "Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местните инициативни групи (МИГ)“, която е качена за обсъждане на страницата на министерството на земеделието.

При вътрешнотериториалното сътрудничество размерът на субсидията ще варира от 10 хиляди до 50 хил. евро за един проект. При транснационалното сътрудничество минималната сума ще бъде 25 хил. евро, а максималната 100 хил. евро за проект.

Финансовата помощ се предоставя само на група, с която е сключено споразумение за изпълнение на стратегия за общността, одобрена по подхода „Водено от общностите местно развитие“

Дейностите по проектите за вътрешнотериториално сътрудничество се осъществяват само на териториите на действие по проекта.

Дейностите по проект за транснационално сътрудничество се осъществяват на териториите на действие на партньорите в България, други страни - членки на Европейската общност или трети страни.

Продължителността на един проект не може да надхвърля 24 месеца за проекти за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество и 6 месеца за проекти за подготвителни дейности за сътрудничество.

Крайният срок за изпълнение на проекти по подмярката е 30 септември 2023 г.

Допустимите разходи, които ще се подпомагат, са за организиране на срещи с потенциални партньори, заседания за планиране и събития, за предварителни проучвания, свързани с разработването на проекта; възнаграждения на външни експерти за изпълнение на дейности по проекта; командировки на служителите на МИГ, експерти по проекта и членовете на колективния върховен орган на МИГ съгласно Наредбата за командировките в страната, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 1986 г. (обн., ДВ, бр. 11 от 1987 г.) и Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина, приета с Постановление № 115 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 50 от 2004 г.); възнаграждения, свързани с координацията по проекта; за информираност и публичност; за преводи, комуникация, канцеларски материали, такси за издаване на документи, банкови такси за изпълнение на проекта и др

Не се предоставя финансова помощ за:

1. Разходи, определени като недопустими в Постановление № 189 от 2016 г. на Министерския съвет за определяне на национални правила за допустимост на разходите по програмите, съфинансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове, за програмен период 2014 - 2020 г. (обн., ДВ, бр. 61 от 2016 г.), наричано по-нататък „ПМС № 189 от 2016 г.“;

2. разходи, за които партньорите са получили финансова помощ от националния бюджет и/или бюджета на Европейския съюз;

3. закупуване на машини, съоръжения и оборудване втора употреба;

4. закупуване на животни;

5. закупуване на едногодишни растения;

6. разходи за гаранции, изплащане и рефинансиране на лихви;

7. закупуване на земя и сгради;

8. принос в натура;

7. ДДС с изключение на невъзстановимия ДДС, когато негови действителни и

крайни платци са получатели на помощта;

8. разходи на партньора/партньорите по проекта от ЕС и трети страни;

9. разходи, платени в брой, с изключение на разходите по чл. 21, ал. 1, т. 4, ал.

2, т.6, за комуникация и външни услуги – телефон, интернет, пощенски услуги, куриерски услуги, такси за издаване на изискуеми документи и разходи за застрахователни премии;

10. заявени за финансиране разходи, когато надвишават определените по реда на чл. 41 от ПМС № 189 от 2016 г. референтни стойности;

11. разходи за възнаграждения, свързани с координация на дейностите по проекта, надвишаващи 10 на сто от финансовата помощ от одобрения бюджет на всеки от кандидатите - партньори;

12. разходи, платени по-късно от един месец от крайния срок за изпълнение на проекта или след срока за подаване на заявка плащане.

В срок до четири месеца от получаване на заявленията фонд „Земеделие“ трябва да провери административно съответствие и допустимост на документите, да направи техническа оценка съгласно критериите, посочени в приложение № 6 на наредбата и да оцени обосноваността на разходите.

В наредбата е представен и списък с цените за опростените разходи, направени при изпълнението на проекта.

Така за еднодневна среща, при която се наема зала и са предвидени кафе паузи, консумативи и хартия за най-малко десет участника разходите трябва да са 210 лева. За 20 участника – 380 лв. За 50 участника – 940 лв. Разходите за публикуване на информацията по проекта в регионални медии е 233 лв.

За двудневно обучение на поне 10-ма участника разходите са изчислени на 1 220 лв. Ако 20 участника за 2 дни с разходите за зала и лектор, тогава тези разходи са 1 620 лв.

За преводни материали се плаща по 15 лева на страница.

В проктонаредбата са разписани и точките, което ще се дават в зависимост от приоритетите. Критериите са обосновка, иновативност на проекта, предложение за нов продукт или цели за развитието на МИГ-те.

До 100 хиляди евро ще се дават за транснационални проекти на местните групи
6950
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
До 15 януари за стопанства в общините Тервел и Крушари
Добруджанска МИГ започва прием по подмярката за инвестиции
МИГ Костенец обяви прием по мярка „Инвестиции в земеделски стопанства“
Изменя се максималният размер на допустимите разходи за проекти на МИГ и МИРГ
Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
Указания
Най малко една община може да създаде местна инициативна група
Предстоящо
На 22 юли в Орешак се провежда Фестивалът на виното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини