Начало » Важно за фермера » Пчеларство
12.06.2017 г.

Притесненията за пчелите в САЩ остават въпреки ограничаването на сезонните загуби

sinor

Пчеларите в САЩ са загубили над 33,1% от пчелните си семейства през селскостопанския сезон 2016-2017 г., сочат данните от ежегодната анкета сред 13% от общо 2,8  млн. собственици на кошери в страната, финансирана от министерството на селското стопанство и цитирана от електронното издание AgroXXI. Тези загуби обаче са най-малките от сезон 2011-2012 г. досега и представляват втори най-добър резултат за последното десетилетие. Спрямо показателя за миналата година спадът е с 40,5%.

Данни, предоставени от пчеларите на анализаторската организация с нестопанска цел BIP, пък показват, че загубите през зимата на 2016-2017 г. са намалели с 21,1% спрямо същия период на предишния сезон и са най-малките, откакто е започнало събирането на информацията през 2006-2007 г., а летните са с 18,1% по-ниски. Изследването е проведено сред 5 хил. собственици на кошери в САЩ. Според Денис ван Ингълсдорп, доцент по ентомология в университета на щата Мериленд и директор на проекта на BIP, и ръководения от него екип увеличаването на бдителността от пчеларите заедно с по-приемливите цени на продуктите за борба с вредители по пчелите като кърлежите от вида Varroa destructor и благоприятните метеорологични условия вероятно са изиграли роля за подобряването на здравето в пчелните семейства през последните 12 месеца.

Изследователите и пчеларите обаче предупреждават, че са налице тенденции, които продължават да предизвикват притеснения. „Макар фактът, че загубите са по-малки, отколкото досега, да ни обнадеждава, не бих определил новината като добра. Загубата на семейства от над 30% в рамките на годината е висока. Трудно е да си представим, че който и да бил друг селскостопански сектор е в състояние да се задържи в бизнеса с толкова големи постоянни загуби”, подчерта Ван Ингълсдорп,. Резултатите от анкетите на министерството сочат, че с 2 изключения сезонните загуби на пчелни семейства за последното десетилетие в САЩ надхвърлят една трета.

 Резултатите от изследването на BIP  отразяват и постоянните притеснения на фермерите за състоянието на основните опрашители в страната заради използването на пестициди и замърсяването на околната среда от промишлените предприятия. Еколозите в САЩ оказват натиск върху американската Агенция за защита на околната среда за въвеждането на нови ограничения при употребата на неоникотиноидите с аргумента, че отдаваните под наем медоносни пчели са от решаващо значение за опрашването на около една трета от селскостопанските култури в САЩ, включително за много плодове и зеленчуци, като осигуряват добавена стойност от над 15 млрд. долара за брутния вътрешен продукт на страната.

За влошаването на състоянието на пчелите в САЩ освен пестицидите са обвинявани лошото хранене при липсата на естествената за насекомите храна, вируси и патогенни организми. Експертите на министерството например твърдят, че проблемът е най-вече в комбинацията от стресови фактори, като най-големи притеснения продължават да предизвикват кърлежите от вида Varroa destructor. Тези паразити са открити в САЩ през 1987 г. и са смятани за един от основните виновници за намаляване на броя на пчелните семейства и кошерите в страната.

Притесненията за пчелите в САЩ остават въпреки ограничаването на сезонните загуби
7931
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини