Начало » Новини » Интервю
09.06.2017 г.

„СънОпта“ е спасение за биопроизводителите при изкупуване на реколтата

Георги Рачев (вляво) и Николай Георгиев от "СънОпта" Снимка: sinor

Докато в Европа действат перфектни канали за изкупуване на продукцията от дребните фермери, в България биопроизводителите все още срещат огромни бариери при достъпа до пазара. Фирмите, специализирани в изкупуването на биологично произведена продукция, са сравнително малко, затова е важно фермерите да бъдат информирани къде и как да се свържат със съответните партньори.

Синор.БГ се срещна с мениджърите на една от най-търсените компании в областта на търговията с биопродукти SunOpta foods Bulgaria, която е на пазара от 2012 година. Освен с изкупуването на селскостопанска биопродукция компанията е специализирана и в преработката на биологичен слънчоглед.

Преработката се извършва в рафинерия в Силистра, чийто капацитет достига 27 хиляди тона слънчоглед годишно, съобщи за Синор.БГ Георги Рачев, мениджър на компанията. Така от няколко години SunOpta произвежда биологично олио, което изнася по каналите, организирани от канадската компания-майка.

Проблемът на българските биопроизводители е, че обработват малки площи, продукцията им не е в индустриални мащаби, а това затруднява нейното изкупуване. „Именно заради това е важно колегите биопроизводители да се обединят в сдружения, които ще им помогнат да реализират малките си количества, окрупнявайки складовите си наличности“, посочи пред Синор.БГ Албена Симеонова, председател на Асоциация „Биопродукти. Самата тя работи отдавна с фирма SunOpta и е изключително доволна от коректността на търговците.

„За нас е икономически неизгодно да изкупуваме количества, под един ккамион биопродукция. Именно затова препоръчваме на дребните фермери да намерят начин за обединение по отношение на прибраната реколта“, посочи и Георги Рачев.

„Компанията работи с предварителни договори, като в процеса на производство на биопродукцията тя подпомага финансово производители в случай, че имат нужда от извънредни разходи, които не са предвидени“, обясни мениджърът на компанията.

Освен биологична пшеница и слънчоглед компанията има интерес и към изкупуването на лен, индустриален коноп и други маслодайни култури, произвеждани по биологичен начин, обясни и Николай Георгиев, директор по развитието.

„СънОпта“ е спасение за биопроизводителите при изкупуване на реколтата
16543
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Екопремиите и субсидиите вече не компенсират нарасналите разходи
Все повече ферми в Германия и Австрия зарязват биоземеделието
Българо-швейцарска програма
Пазар на биопродукция в София до 14-и май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини