Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.06.2017 г.

Танините могат да заменят антибиотиците като профилактични средства срещу болести при свинете

sinor

Днес животновъдите използват активно антибиотици при отглеждането на свинете както за профилактика срещу заболявания, така и за лечение. Тези медикаменти са ефективни за понижаване на смъртността сред животните и освен това дават възможност за намаляване на потреблението на фуражи. При постоянното им използване обаче бактериите се приспособяват бързо и развиват устойчивост спрямо тях. Освен това все по-често възниква въпросът за токсичността на лекарствата, използвани в хранителните добавки за свинете.

За профилактика на заболяванията обаче вместо антибиотици във фуражите за свинете могат да бъдат добавяни танини, твърди словенския специалист по здравето на домашните животни Стане Кошорок, цитиран от електронното издание Agronews.

Танините са съединения с естествен произход, съдържащи се в растения, семена, дървесина, листа и дори в корите на плодовете. Според Кошорок танините от сладкия кестен например притежават противовъзпалителни и антимикробни свойства, действат като антисептик в стомашно-чревния тракт, имат по-добри вкусови качества, стимулират храносмилателните процеси и понижават оксидативния стрес.

Именно благодарение на тези свои качества те дават възможност за намаляване на дозата на антибиотиците в дневния прием на храна от свинете и дори за пълен отказ от нея.

При това специалистът изрично подчертава, че танините могат да бъдат използвани само като профилактично средство, но не и за лечение на животните. Затова той съветва внимателно да се проверяват хигиеничните условия и здравето на свинете, за да не се стига до критични ситуации.

Корошок препоръчва танините да бъдат комбинирани с мастни киселини, тъй като това води до повишаване на дневния прираст и до подобряване на съотношението на използваните фуражи за постигането му (по-малко количество и подобрено качество на фуражите за единица прираст).

„Използването на танини в съчетание с мастни киселини дава възможност за понижаване на нивата на киселинност и на отделяния амоняк, за стимулиране на дейността на далака и за подобряване на микрофлората в червата. Не трябва да се забравя обаче, че с такива добавки не бива да се злоупотребява. При предозиране танините могат да подействат като отрова, но при точна употреба ефективността от въвеждането им в хранителния режим на свинете е очевидна”, убеден е специалистът. (

По думите му танините повишават имунитета, от който пряко зависи състоянието на стомашно-чревния тракт на свинете и в резултат – нивото на усвояване на хранителните вещества и средния дневен прираст.

Танините могат да заменят антибиотиците като профилактични средства срещу болести при свинете
8343
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини