Начало » Новини » Интервю
06.06.2017 г.

Албена Симеонова: Италианските сортове спасиха младото ми лозе от измръзване през зимата

sinor

Любовта към земята, изборът на добрите сортове и професионалната грижа за културите са трите ключа към успеха на всеки фермер. За биологичните производители това важи с особена сила, защото да прилагаш земеделие по законите на природата е бизнес с много неизвестни. И когато успееш да подбереш правилния сорт, то поне наполовина си успял. Това сподели Албена Симеонова от никополското село Любеново, която повече от десет години развива биологично земеделие.

Поводът да се срещнем с нея беше откритият ден в село Любеново, където бяха представени и едни от основните партньори на Симеонова в земеделието, без които нейната продукция трудно би стигнала до пазара. Пред десетки фермери от региона бяха представени италианската кооперация VRS, специализирана в отглеждането на лозов разсад, италианската фирма за биоторове CICh, която притежава комбината за химически торове Нъводари в Румъния и българската компания за търговия с биопродукция SunOpta, която притежава и производствена база за преработка на биологичен слънчоглед.

За разлика от конвенционалното земеделие, където болестите се лекуват основно с химически препарати, при биофермерите добрата реколта се постига с много грижи и добра генетика, която да противодейства на вредителите и на лошите природни условия.

Именно затова, когато миналата година засажда новото си лозе край Любеново, Симеонова се обръща към лидерите в производството на посадъчен материал в Европа – кооперация VIVAI Cooperativi Rauscedo, която се намира в Северна Италия.

Компанията изнася половината от продукцията си в чужбина, като освен в Европа лозичките се експортират в Австралия, Южна Америка, дори Китай, съобщи Рафаеле Ниеда, търговски директор на кооператива.

Голямото предимство на италианските лозички е, че те са селектирани така, че генетично могат да издържат на седем вида вируса, което ги прави изключително ценни за биопроизводство, посочи Ниеда. Той припомни, че изискванията на Европейския съюз е подобен разсад да може генетично да противодейства поне на 4 вида вируси.

Разсадът може да издържи и на силен мраз, тъй като в генетиката му е заложена да бъде устойчив на минус 24 градуса по Целзий, обясни Ниеда.

„Тези качества спасиха лозето ми от измръзване тази зима, когато температурите в Северна България паднаха под минус 25 градуса“, посочи Албена. Тя допълни, че е имало минимални поражения, което е от изключително значение за младия масив.

Заедно със старото си лозе Албена оглежда около 290 декара масиви от различни сортове – каберне совиньон, мерло и каберне блан. Изборът на тези сортове е неслучаен.

Още преди засаждането на лозето, се правят и почвени анализи, за да може да се определи оптимално добрият сорт, който би пасвал на съответния район, посочи Ниеда.

Другият голям плюс на италианската кооперация е, че тя разполага с дегустационни вина от всеки сорт грозде, които представя на клиентите си, преди те изберат предпочитания от тях сорт.

Експертите от Италия работят и с българските контролни служби, така че цялостно да обслужат клиентите си при засаждане на новите насаждения. Те подготвят и цялостната конструкция за младите насаждения, като това зависи от желанието на клиента.

Всичко това е гаранция за бъдещия успех на един биопроизводител като мен, посочи Симеонова, която от следващата година смята да бере и първата реколта от новото лозе.

Освен в Любеново Албена притежава старо лозе и в съседното село Лозица.

Тя отглежда още и биологична пшеница, грах и други култури, търсени на пазара.

Като председател на Асоциация „Биопродукти“ Албена заедно с колегите си работи активно и за намирането на нови пазари за българските биохрани. В момента преговаря за износ в Корея и Китай. В напреднал етап са и преговорите да се открие български биомагазин в Канада.

Само да припомним, че още от миналата година предишният министър Десислава Танева обеща на асоциацията да открият магазин в сградата на самото министерство. Странно, че от министерството е изпратено запитване до Института за паметниците на културата едва през март тази година. Без разрешение от този институт подобен магазин не би могъл да бъде отворен, припомниха експерти.

Албена Симеонова: Италианските сортове спасиха младото ми лозе от измръзване през зимата
14285
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 2 юни в Любеново край Никопол ще има представяне на биоторове и техника
Албена Симеонова: Безобразие е - и в края на април биорастениевъдите няма да получат субсидиите за 2016-а!
Биопроизводителите трябва да кандидатстват в кампания 2017 независимо от опоскания бюджет
Общо събрание
Асоциация Биопродукти е с нов управителен съвет
За Албена Симеонова са членували 159 от 180-те души с право на глас
Българка е приета в ръководството на биофедерацията IFOAM EU
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини