Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.06.2017 г.

Салвията помага на жените

Може да намали тревогата и да освежи тена

pixabay.com

Мускатният конски босилек (Salviasclarea),от който се получава лечебен екстракт и етерично масло, е родом от Средиземноморието, в Централна Европа той се отглежда в културните градини. Древните египтяни са поили с отвара от мускатен конски босилек безплодните жени, гърците са писали за растението стихове и са лекували с него разстройство на паметта, а в Римската империя салвия скларея е използвана при болести на стомаха, бъбреците и нарушение на менструалния цикъл. Тогава растението е получило своето название от латински език “salver”, което в превод означава “да спасиш”. Римляните са донесли салвията в Европа, където тя бързо е получила широко приложение.

В наши дни екстрактът от салвия влиза в състава на много препарати за лечение на акне, тъй като тя нормализира функцията на мастните жлези, спира раздразнението, дезинфекцира и омекотява кожата. Екстрактът от салвия може да се използва и за предотвратяването на преждевременно стареене на кожата, тъй като тя има изразен регенериращ ефект, изглажда бръчките и освежава тена.

Популярно в козметиката е и етеричното масло от салвия, то се използва в комплексната терапия на ред заболявания. Ароматът на салвия е пикантен, леко дървесен. Вдишването на аромата на етеричното масло помага да човек да се успокои, да се избави от чувството на тревога, да повиши настроението си, да стимулира умствената и творческата дейност. Маслото от салвия е подходящо за използване в ароматните лампи, терапевтичните вани и за масаж. За намаляване на болката няколко капки етерично масло в крема за масаж ще помогнат при разтриването на шията, гърба и кръста. Масажът с масло от салвия ще помогне при спазми в мускулите, в това число и по време на менструация. В тези случаи трябва да се масажира областта на корема и кръста. Има и готови козметични средства, в състава на които влиза масло от салвия.

Етеричното масло от салвия е ефективно върху женската репродуктивна система. Благодарение на своя естрогеноподобен ефект, тя хармонизира биологическите ритми, смекчава раздразнителността и прилива на топлина в климактериума.

Трябва да се отбележи, че използването на масло от салвия може да предизвика сънливост. Не трябва да се използва едновременно с алкохол или преди да се шофира и работи с опасни машини. 

Салвията помага на жените
7171
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Салвията не понася излишната влага
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини