Начало » Новини » Страната
26.05.2017 г.

От днес в Садово се провежда първият фестивал на биото

sinor

От 26 до 28 май в Садово ще се проведе първият Фестивал на еко и биопроизводителите, който има за цел да популяризира не само екологичното земеделие, но и рекламира това китно пловдивско градче, чиято история в областта на земеделието има дълбоки корени. Тази години фестивалът съвпада и с традиционния празник на фъстъка, който от години се провежда в община Садово. По време на тържествата в града ще се проведе първият национален фолклорен фестивал „Георги Пендов”, посветен на известния кларнетист, родом от Садово.

Фермери, занаятчии и производители от цялата страна ще представят своите натурални продукти, а лектори, специализирали в натуралното земеделие и пермакултурата, ще научат желаещите как да се грижат по природосъобразен и хармоничен начин за стопанството си.

В Садово се намира първото професионално земеделско училище в България, в което е учил Александър Стамболийски. Открито е през1883 год. и работи и до днес като селскостопанска гимназия. Тук е създадена и първатаземеделска опитна станция в страната, която в годините се развива като Институт по растителни и генетични ресурси "Константин Малков".

Днес той е един от водещите научницентрове в областта на селското стопанство. В института се намира и най-голямата генетична банка за растителни култури на Балканите.

По време на фестивала гостите на града ще се насладят на разнообразни прояви. Стопаните на „Тревясалата ферма“ ще покажат семена, билки, извлеци от билки, сладка с кафява захар и разсади, които се отглеждат в подножието на Стара планина.

Без изкуствени торове и препарати отглеждат продукцията си и Христина и Николай от Радостилница „Ел Рада“, които също ще изложат своя продукция на фестивала в Садово. В овощната им градина в пазарджишкото село Ветрен дол растат ябълки, круши, сини сливи, череши, вишни, смокини, орехи, нарове, хинап, къпини, арония, райски ябълки, черници.

Стопаните отглеждат овошките по методите на естественото устойчиво земеделие, използвайки природните цикли по Лунния календар на Мария Тун. Христина и Николай създават още сурови енергийни десертчета и бонбони от сушени на слънце плодове, ядки, билки, правят натурален оцет от ябълки - чист и балсамико с различни билки, приготвят суров пестил от смокини, черници, ябълки, круши, правят и сладка. Стопаните изработват и покълващи картички със семена от рециклирана хартия и естествени материали.

Различни екологично чисти продукти приготвят ръчно Елен, Ан и Ели. Триото от България и Франция прави лимецови сладки и соленки, сиропи и лакомства с бранда „ЕкНо“ , както и кремове, сапуни, мехлеми, балсами, разкрасяващи и лечебни отвари. Основните съставки на „ЕкНо“ продуктите са билки, диворастящи и местни култури, мед и пчелни продукти.

Листа от рози, малки дървесни листенца, сушени цветя и други естествени материали вгражда в своите свещи Васка Велкова от Пловдив. Тя е завършила Художествената гимназия в Казанлък и ще представи на Фестивала рисувано стъкло и ръчно изработени парафинови свещи с природни материали и аромати.

Агрономът и мъдрец Веселин Орешков, който има уникално земеделско стопанство в Троян, ще разкаже за лечебните растения и биодинамичното земеделие. Той е автор на няколко книги за лечебните растения и природния начин на живот. Бил е многократно домакин на зелени детски училища и младежи от цялата страна, в които запознава младите с тайнството на растителния свят. Орешков се е заел и с трудната задача по популяризиране и разпространение на планинския лимон, подета от дъщеря му Яна Стоева. От нея ще разберем как тази иновативна за България култура може да стане показател за естествен живот.

Михаил Косев, един от създателите на компанията за енергийни блокчета за планинари „Мусала“, ще въведе любопитните в тайнствата на пермакултурата. Михаил е завършил филмова режисура в Университета на Ню Йорк, но е избрал да се прибере в родния Пловдив. В с. Ягодово той и партньорите му произвеждат полусурови енергийни блокчета за вегани под името „Мусала“, които представляват добре балансирана комбинация от  смлени, изсушени фурми и слънчогледови семки.

Как да си направят компост ще научи начинаещите фермери Иван Андонов от "Веселата ферма" от асеновградското село Горнослав. Той ще разкаже за компостерите и калифорнийските червеи. Вдъхновяваща е историята за създаването на стопанството – Иван и Руслана изоставят работата си в големи частни корпорации и света на компютрите, за да се отдадат на живот, свързан с природата.

Фестивалът включва и редица други прояви, които ще бъдат интересни за гостита на Садово.

От днес в Садово се провежда първият фестивал на биото
6412
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Община Харманли раздаде безплатно биотор на гражданите
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
ЕК предприема действия за насърчаване на биотехнологиите и биопроизводството в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини