Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.05.2017 г.

Дръжте якобинията навън, за да цъфне и през зимата

Якобинията или юстиция (Justicia) е тропически храст от сем. Акантови и идва от Южна Америка. Това миловидно храстче има яйцевидни, ланцетни, мъхести листа и красиви цветни класове появяващи се на края на клончетата, съставени от множество оригинални тръбести цветчета. За стайни условия подходящи са няколко вида. Яркочервената якобиния (J.carnea) е със слабо разклонени изправени стъбла, достигащи до 1,5-2 м във височина. Листата са срещуположни, с продълговата форма, заострени към върха. Цъфти с многочислени яркорозови до наситеночервени цветчета събрани в класовидни съцветия.

Якобиния Поля (J.pohliana) с добре разлистени изправени стъбла. Листата са срещуположни, широко-ланцетни по форма, слабо назъбени по края. Отгоре са тъмнозелени, а от долната страна  имат светлозелена грапава повърхност. Съцветията са плътни, в ярко розова окраска и червено-зелен прицветник.

Повечето видове якобинии са благодатни за отглеждане в стайни условия. Предпочитат слънчево място почти през цялата година и температура в помещението около 15 градуса. През лятото може да изнесете саксията на открита тераса, като в най-горещите дни я пазете от преките слънчеви лъчи. При тези условия растението може да цъфти и през зимата. Растението обича много влажен въздух, затова редовно опръсквайте листата му. В пролетно-летния сезон се полива обилно с мека, престояла вода. Зимата поливането се ограничава, но ако в помещението е много топло, не бива да се допуска засушаване. В периода на активен растеж се подхранва веднъж седмично с универсални торове за цъфтящи растения.

По необходимост може да пресади якобинията в по-голяма саксия, като я преместите внимателно и без повреди по кореновата система. Субстратът може да съдържа градинска пръст, торф и пясък в равни количества с добавка на фосфор и добър дренаж. 

Дръжте якобинията навън, за да цъфне и през зимата
5579
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини