Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.05.2017 г.

Русия и Турция окончателно отмениха забраните за търговия

sinor

Вчера в Истанбул вицепремиерите на Турция и Русия Мехмед Шимшек и Аркадий Дворкович подписаха съвместно изявление за премахване на ограниченията в търговията помежду си, като единственото изключение остава вносът на турски домати в Русия, съобщиха агенциите ТАСС и „Интерфакс”.

Церемонията се проведе в рамките на срещата на високо равнище на Организацията на черноморското икономическо сътрудничество, като на нея присъстваха и премиерите на двете страни Биналъ Йълдъръм и Дмитрий Медведев. По думите на Медведев „по отношение на доматите запазваме позицията си, която е свързана с инвестициите, вложени в отрасъла, които не трябва да пропаднат”.

Русия забрани вноса на определени селскостопански продукти от Турция от 1 януари 2016 г., след като в края на ноември 2015 г. турски изтребител свали руски бомбардировач близо до турско-сирийската граница. След официално извинение от Турция от 9 октомври 2016 г. бе свалена забраната за внос на портокали, мандарини, кайсии, праскови, нектарини и сливи в Русия, а от 9 март 2017 г. Москва разреши и доставките на карамфили, кромид лук и шалот, цветно зеле и броколи, както и на сол. С подписването на документите вчера се премахват ограниченията върху вноса на турски краставици, ябълки и круши, пилешко и пуешко месо и продукти от преработката им.

От 15 март тази година Турция на свой ред въведе ограничения върху вноса на някои видове растителна продукция от Русия чрез изключване на страната от списъка със страните, които имат право на доставки при нулево мито. По този начин вносът на руска пшеница и царевица започна да се облага със 130%, на ориза – с 45%, на слънчогледовия шрот – с 13%, а на слънчогледовото олио – с 36%, което ги направи непродаваеми на турския пазар.

На 3 май в руския град Сочи бяха проведени преговори, на които бе взето решението за отмяна на всички ограничения в търговията между двете страни с изключение на вноса на турски домати в Русия, потвърдено с официалното подписване на вчерашното споразумение.

Според изчисления на експерти от института „Гайдар” и Руската академия на народното стопанство търговската война с Турция е нанесла щети на износа на руско зърно, масло и продуктите от преработката на маслодайни продукти и захар на обща стойност около 1,3-1,5 млрд. долара.

Русия и Турция окончателно отмениха забраните за търговия
6365
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини