Румънските череши се очаква да достигнат цени от 20 леи (около 4,40 евро) за килограм заради слабото производство, след като над 50% от ранната реколта пострада от студове и градушки, съобщи местното електронно издание Economica.
Към момента потребителите могат да си купят само вносни череши, а цените варират между 35 и 50 леи (7,70-11 евро) ца килограм. Обикновено местното производство се конкурира на пазара най-вече с черешите, внасяни от България, чиито цени са с до 20% по-ниски, изтъкват от изданието.
По данни на румънската Конфедерация на асоциациите на производителите на плодове и зеленчуци Prodcom повечето нови овощни насаждения в страната са от череши, част от които вече са навлезли в етап на плододаване и това ще осигури добри перспективи пред местното производство на този вид плодове.