Начало » Важно за фермера » Гори и екология
04.05.2017 г.

Еколози дискутират по опазването на рибните ресурси

sinor

В края на март организации, работещи за развитие в различни области на обществения живот, подкрепиха съвместен призив за опазване на рибното богатство в Европа. В България и в още 11 държави от ЕС екологичната организация WWF насочва вниманието към това как с избора на устойчиво произведени риба и морски продукти европейските потребители биха могли да окажат влияние върху поминъка на хората, зависещи от риболова в развиващите се страни.

Всяка от присъстващите организации е споделила своя опит, като е постигнат консенсус, че е необходимо да се дава по-широка гласност на добрите примери, които да служат за вдъхновение. Такава история сподели Деница Петрова от Грийнпийс България.

Неотдавна към организацията се е обърнала майка от Варна, която била впечатлена от количеството пластмасови отпадъци, оставащи след всекидневното използването на чаши за еднократна употреба в детската градина на детето ѝ. Благодарение на упоритостта си, майката успяла да убеди останалите родители и ръководството на детската градина, да заменят пластмасовите чаши с метални канчета за всяко дете. Добър пример, който дава възможност гражданите да участват в опазването на околната среда, е мобилното приложение BlackSeaWatch, посочи Димитър Попов от Зелени Балкани. То не само обучава потребителите по забавен начин, но и им позволява да допринасят за събирането на данни за живота в Черно море. Подобно овластяване на гражданите позволява и Рибен буквар 2.0 - потребителският наръчник за избор на морска храна на WWF България.

Ангажимент за публичност на добри практики пое Магдалена Малеева, представител на „ Горичка“. Специално внимание бе отделено на отношенията с бизнеса и с институциите. Представителите на WWF посочиха, че целите за развитие могат да донесат ползи на бизнеса и е добре въпросът да бъде поставен и по този начин. Според проучване по темата на PWC, най-важните цели за бизнеса са Насърчаване на постоянен, приобщаващ и устойчив икономически растеж, пълна и продуктивна заетост и достоен труд за всички (8-ма цел), Изграждане на гъвкава инфраструктура, насърчаване на приобщаваща и устойчива индустриализация и стимулиране на иновациите (9-та цел) и Осигуряване на устойчиви модели на потребление и производство (12-та цел).

По отношение на работата с институциите, представителите на присъстващите организации се обединиха около мнението, че институциите трябва да заложат критерии за устойчивост при избора си на партньори и да се опитват да насърчават добрите практики с подходящи стимули.

Организациите, които участваха на кръглата маса, бяха Дружество за ООН в България, „Зелени Балкани“, Грийнпийс - България, Асоциация „Активни потребители“, Slow Food в България, AIESEC, Горичка, Български фонд за жените, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, Move.bg, Национален младежки форум.

Еколози дискутират по опазването на рибните ресурси
3905
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Екология
Учени от България, Испания и Италия с обмяна на опит опазване на дюните
Унгария засилва износа на селскостопанска продукция и продоволствени стоки за руския пазар
Преди края на кандидатстването
Основни документи за интервенциите по Втория стълб през 2023
Десети аграрен семинар на НАЗ
Мъгляви обещания по Закона за опазване на селскостопанското имущество
Ще проверяват изкупните пунктове и товара на превозните средства по гроздобера
Пловдивската жандармерия пак помага в опазването на лозята край Септември
Част 4
Преди да потърсите пестицидите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини