Начало » Новини » Страната
26.04.2017 г.

Кабинетът одобри българската позиция по преговорите след Брекзит

Решения на Министерския съвет

sinor

Министерският съвет одобри позициите на България за участие в заседанията на Съвет „Общи въпроси“ (27 април 2017 г.) и на Европейския съвет (29 април 2017 г.), които ще се проведат във формат 27 държави-членки на ЕС. Тяхна основна задача ще бъде разглеждането и приемането на политически насоки за водене на преговорите с Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз. Това е първата стъпка в процеса на преговорите след внасянето на 29 март на формалното уведомление от британското правителство по чл. 50 от Договора за Европейския съюз.

България подкрепя основните елементи на проекта на Политически насоки, а именно – единство на позицията на ЕС и изключване на възможността Обединеното кралство да води отделни преговори с държавите-членки; желание за постигане на „урегулирано“ излизане, което да намали несигурността за гражданите и бизнеса; неделимост на четирите свободи на движение; спазване на принципа „нищо не е договорено, докато не е договорено всичко“, както и фазовия подход, предвиждащ постигане на „достатъчен напредък“ в преговорите по споразумението по чл. 50, преди да се пристъпи към преговори по бъдещата рамка на отношенията между ЕС и Обединеното кралство.

По отношение на придобитите права на гражданите на ЕС, България подкрепя постигането на споразумение, съдържащо недискриминационен и ефективно приложим механизъм за защита на правата на гражданите, който да създаде правна сигурност. Ключови за България са въпросите за защитата на правата на българските граждани в Обединеното кралство, включително в контекста на координацията на системите за социална сигурност и трансграничното здравно обслужване. Друга важна област са възможните директни последици за бюджета на ЕС и съответно рисковете за ограничаване на средствата, получавани от страната ни по линия на Кохезионния, структурните и инвестиционните фондове на ЕС, повишената несигурност в редица сектори на икономиката и опасността от фрагментиране на Единния пазар, възможната асиметрия в митническото третиране и др. Очакваме Обединеното кралство да изпълни всички свои ангажименти, вкл. по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020, по Изявлението ЕС-Турция по миграцията и други международни ангажименти, поети по време на европейското й членство.

Одобрена беше и позицията на България за участие в неформално заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност (формат научни изследвания), което ще се проведе на 3 май във Валета. Във фокуса на дискусиите са две основни теми: „Европейското средиземноморско сътрудничество в областта на научните изследвания и иновациите“, както и намаляването на разцеплението в иновационното представяне между по-напредналите и изоставащите държави-членки по отношение на иновациите. Малтийското председателство цели чрез обмяна на мнения да бъдат предложени решения как държавите-членки съвместно да намалят иновационните различия.

Кабинетът одобри българската позиция по преговорите след Брекзит
5797
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Започва прием по схема от 100 милиона евро за преработка и маркетинг на селскостопанска продукция
Ирландия ще използва компенсацията от ЕС за Брекзит за диверсификация
15 и 16 октомври в Брюксел
Европейският съвет на министрите с важни преговори по БРЕКЗИТ и климатичните промени
НАП напомня на фирмите, че Обединеното кралство вече не е част от ЕС
Предстои подписването им от британския премиер и ратифицирането от ЕП
Британската кралица и европейските лидери подписаха документите за напускането на ЕС
Новата селскостопанска политика на Острова
Отпадат директните плащания за британските фермери след БРЕКЗИТ
БРЕКЗИТ
Компенсират ирландските говедовъди със 100 милиона евро при излизане на Великобритания от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини