Начало » Пазари » Зърно
23.04.2017 г.

Запасите от зърно в Русия надхвърлят миналогодишните с близо 19 процента

Експерти се опасяват от натиск върху цените в навечерието на новата реколта

Към 1 април 2017 г. запасите от зърно в селскостопанските, преработващите и производствените организации в Русия са достигнали 28,3 млн. тона, или с 18,6% повече от тези към същата дата на миналата година, сочат данни на руската статистическа служба „Росстат”, цитирани от електронното издание УкрАгроКонсалт.

Запасите от пшеница са 10,1 млн. тона и надхвърлят миналогодишните с 21,3%, като от тях хлебната пшеница е 7,37 млн. тона – с 15% повече, отколкото на същата дата през 2016 г.

Запасите от ечемик са нараснали със 17,5% до 1,391 млн. тона, от ръж – с 14,5% до 437 хил. тона, от елда – с цели 60,4% до 78 хил. тона, а от просо – с 58,9% до 30 хил. тона.

Запасите от царевица обаче са с 14% по-малко от миналогодишните – 1,318 млн. тона. Намалели са и запасите от ориз и овес – съответно с 6% до 94 хил. тона и със 7,2% до 124 хил. тона.

Според руски експерти натрупването на големи запаси от зърно е сериозен проблем, който е в състояние да окаже значителен натиск върху цените, особено на вътрешния пазар, а това на свой ред ще се отрази неблагоприятно върху селскостопанските производители. „В края на сезона запасите могат да достигнат 22,5 млн. тона. Това ще окаже напрежение върху пазара и цените, за съжаление, няма да бъдат особено добри за селскостопанските производители”, коментира генералният директор на руската компания за пазарни анализи и прогнози „ПроЗерно” Владимир Петриченко, цитиран от електронното издание ZOL.

Според Андрей Сизов от аналитичния център „СовЭкон” понижаването на цените на зърното ще става постепенно, тъй като производителите все още не са принудени да продават високите си запаси и изчакват повишаване на настоящите цени.

Вицепрезидентът на Руския зърнен съюз Александър Корбут обаче изтъква, че вече е регистриран определен спад на цените на зърното, които ще се определят от оставащите запаси и от прогнозите за бъдещата реколта. Корбут не пропуска да отбележи, че съоръженията за съхраняване на зърно са недостатъчни и в момента. „Основната част от реколтата обаче вече е продадена. Като цяло последната година показа, че се справяме с недостига на съоръжения за съхранение на зърното”, добавя той.

За увеличаването на съдейства и прекратеният износ на голяма част от зърнените култури за Турция, след като Русия не бе включена в списъка с държавите, имащи право на безмитен внос. Причината за действията на властите в Анкара е отказът на Русия да допусне турските домати до своя пазар въпрки свалените ограничения за голяма част от останалите селскостопански продукти, върху които бе наложена забрана за внос след влошаването на отношенията между двете страни, породено от свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител близо до турско-сирийската граница в края на ноември 2015 г.

Запасите от зърно в Русия надхвърлят миналогодишните с близо 19 процента
5713
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини