Начало » Новини » Света
21.04.2017 г.

ЕС въвежда нова система за електронно сертифициране при вноса на биопродукти

sinor

От 19 април в Европейския съюз ЕС се прилага нова система за електронно сертифициране, с която ще се подобри контролът върху вноса на биологични продукти. Така Съюзът утвърждава водещата си позиция в света по отношение на проследимостта и събирането на надеждни данни за търговията с тези продукти, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Тази първа по рода си система за електронно сертифициране осигурява по-стриктното прилагане на разпоредбите за безопасност на храните, като ограничава и евентуалния риск от измами.

Същевременно с нея ще се намалят административните пречки пред търговците и компетентните органи, като се осигурява и пълна статистика за вноса на биологични продукти.

Предвиден е 6-месечен преходен период, през който могат да се използват сертификати както на хартиен, така и на електронен носител. От 19 октомври 2017 г. обаче вносът на биологични продукти ще се сертифицира само по електронен път.

По този повод комисарят на ЕС по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган заяви, че „нашият ангажимент към прилагането на стриктни мерки за сертифициране и инспекция е важен елемент в европейските стандарти за безопасност на храните“. Според него благодарение на тези стандарти Европа се е наложила като световен лидер в безопасността на храните. С новите правила ще се подобри проследимостта на биологичните продукти, които представляват важен разрастващ се пазар.

С оглед прилагането на новите правила ще се наложи сертификатите за внос да станат част от интегрираната компютризирана ветеринарна система TRACES, чрез която се следи движението на хранителните продукти в ЕС.

Непрекъснатият достъп до тази система доказано улеснява търговията, като дава възможност на търговските партньори и компетентните органи да получават лесно информация за движението на стоките и ускорява административните процедури. TRACES е изключително ценен инструмент, с който се осигурява бърза реакция при заплахи за здравето, тъй като позволява да се следи движението на стоките и улеснява управлението на риска във връзка с отхвърлените пратки.

Новите правила, с които ще се подобри проследимостта на биологичните продукти и ще се ограничи евентуалният риск от измами, са резултат от препоръките на Европейската сметна палата и от исканията на държавите членки да се въведат мерки за контрол върху движението на биологичните продукти и съгласуваността на проверките върху вноса.

Във връзка с това на 14 октомври 2016 г. бе публикуван Регламент за изпълнение (ЕС) 2016/1842 на Комисията, с който в Регламент (ЕО) № 1235/2008 се въвеждат изменения по отношение на електронните сертификати за инспекция на вносните биологични продукти и някои други елементи, а в Регламент (ЕО) № 889/2008 се изменят някои изисквания за консервираните или преработените биологични продукти и за предаването на информация.

ЕС въвежда нова система за електронно сертифициране при вноса на биопродукти
8179
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
В рамките на АГРА 2023
На 24 февруари се организира Осмата конференция на биофермерите
С надежда за установяване на контакти с търговци на едро на биопродукти
Родни биопроизводители участват на престижно изложение във Варшава
Среща министри ЕС
Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници
Честито!
Българска асоция Биопродукти навърши 12 години!
Една добра идея, потънала в дебрите на неизпълнените политики
Апостолов: В Плана за възстановяване копираха подмярка 4.1 от ПРСР под името Фонд за модернизация. Разочароващо е!
Фонд „Земеделие”
За първи път тази година децата ще получават мед и биопродукти - дано не затворят училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини