Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
18.04.2017 г.

Обеззаразете семената на доматите със солна киселина

sinor

В два поредни текста ви запознахме с типичните болести по доматите, както и с превантивните действия, които може да предприемете за максимално предпазване на посевите и за добра реколта. Според експерти от „Геосем селект“ здравият разсад се получава от здрави семена.

Защото именно със семената може да се пренесат и едни от най-тежките бактериални болести по доматите, които повреждат проводящата система на растенията. Става въпрос за бактериалното изсъхване и увяхване и за сърцевинната некроза. А също и бактериалното петносване и струпясване.

Затова е важно да ползвате семена от напълно здрави посеви. Или ако миналата година сте имали здрави домати, които не са хибриди и искате да ги садите повторно, то най-добре е да приложите следния метод против зарази.

Когато подготвяте семето за домати след като сте ги пасирали, за да извадите семената, прибавете към този пулп на всеки 100 килограма по 2 литра двайсетпроцентов разтвор на техническа солна киселина или на (10 кг домати – 200 мл разтвор. Остава се да престои 24 часа, след което доматените семена се отделят от плода, измиват се и се изсушават на слънце.

Този способ е изключително ефективен за обеззаразяването на семената срещу бактериални зарази, включително и тютюневомозаечния вирус за сортовете, които нямат ген срещу болестта.

След сеитбата семената са податливи и на различни почвени паразитни гъби, причинители на подпочвено изсичане и на сечене.

За да се препдазят, те трябва да се третират с фунгицидни прахове, като разрешените за съответната година можете да научите в близката агроаптека.

При малко количество семе се взема подходящо по обем шише, в него се слагат семената до две трети от вместимостта му и малко от препарата. Запушва се и се разклаща в продължение на 5-6 минути. Необходимото количество прах полепва върху семената, а излишъкът остава на дъното на шишето.

В случай че преди сеитбата семенета не са третирани, то след сеитбата трябва обезателно да наторите с добре угнил оборски тор, след което поливате лехата с 0,2-процентов разтвор от същия препарат по около 4 литра на квадратен метър.

Физичен закон е, че един литър вода мокри 1 см почвен слой с площ един квадратен метър, което означава, че с този разтвор ще се третира до 4 см дълбочина, където ще се разположат младите коренчета. С този разтвор може да сте сигурни, че разсадът ще бъде защитен от подпочвено изсичане и сечене.

В случаи че не сте направили нито едно от двете предпазни действия и се появи изсичане или сечене, тогава може с шпакула да извадите увяхналите коренчета, за да видите от какво точно е причинена повредата.

Ако причината е ризоктония, ползвайте препаратите от бензимидазоловата група. 

Обеззаразете семената на доматите със солна киселина
10218
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини