Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.04.2017 г.

Грижи за цветната градина през април

За да се развият нормално и да цъфтят обилно лалета, зюмбюли, нарциси, божури, перуники, маргаритки и момината сълза, още през първата седмица на април, почвата трябва да се обработи и натори с амониева селитра 10-15гр / м2.

Повечето градински цветя се сеят през април. До средата на месеца трябва да се засеят на постоянно място нигел, невен, калдъръмче, латинка, декоративен фасул, грамофонче. След това са големите клубенолуковици на гладиола (дълбочина 10 см ). В началото на месеца се прави разделяне на коренището на гергината, като се разделят на два или 4 дяла. Внимава се във всеки дял да има част от старото стъбло, тъй като пъпките са намират там, където грудката се захваща за него. Отделните частни на коренището се засаждат на постоянно място на дълбочина 6-8 см. През този период се разделят коренищата на фунгия и на едроцветните хризантеми, туфите на иглика, многолистен флокс и многогодишна рудбения. Новите част се засаждат направо на постоянните им места.

Във временни лехи се засяват семената за отглеждане на разсад на циния, петльов гребен, астра, камшиче, жълтички, гергини Миньон, напръсник (на по сенчесто място). След поникване, младите растения се пикират пак в лехи на сянка. През април се подрязват върховете на клонките хортензията, ако са измръзнали през зимата. Цветоносните клонки се режат на няколко сантиметра под върха на здрава дървесина. Така се стимулира развитието на по-ниско разположени пъпки, които също са цветоносни. Отрязването се прави на 1-2 см над възел. През април се следи за влага във почвата и при сухо време се полива божура, тъй като той през този период образува цветните си пъпки.

Тревните площи е добре да аерирате, особенно където тревата жълтее. Използвайте машина, аератор  или ако тревата ви не е много можете да надупчите почвата с вила.

Ако планирате създаване на нови тревни площи и не сте го направили през март, през месец април също може да се направи. Поникналите тревни килими (засети през март ) трябва да се окосят, за да се сгъсти тревата. Косете тревата редовно минимум един път седмично. Когато не се коси тревата се оформят туфи и постигането на гладкия "зелен килим" става мисия невъзможна.

Грижи за цветната градина през април
12556
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини