Начало » Новини » Страната
06.04.2017 г.

През ноември европейската агенция по храните EFSA ще публикува ново становище за неоникотиноидите

Снимка: МЗХ

Европейският орган по безопасност на храните EFSA работи по най-новото си научно становище за неоникотиноидите и въздействието на употребата им върху здравето на пчелите. То ще бъде публикувано през ноември тази година. Данните, които са събрани досега, потвърждават, че има риск  и трябва да се анализират добре научно, след което да се обсъдят и вземат най-правилните решения от ЕК. „Там вероятно ще има и други фактори, които ще повлияят – икономически  и социални. Ние имаме ангажимент към научната част на проблема.” Това заяви изпълнителният директор на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) д-р Бернард Урл по време на среща с министъра на земеделието и храните Христо Бозуков.

От своя страна агроминистърът посочи, че ще се вземе консенсусно решение. В тази връзка EFSA информира, че събира нови научни становища във връзка с проблема от заинтересованите страни - НПО, пчелари и тези които прилагат неоникотиноиди. Само преди дни Българската агенция по безопасността на храните даде карт бланш за употреба на три неоникотиноиди. По този повод в петък 7 април пчеларските сдружения ще протестират пред Министерския съвет.

Според Бозуков обаче „това третиране едва ли е най-големият проблем пред пчеларството”, но видите ли опазването на пчелите е световен проблем и ни задължава да обсъдим внимателно ситуацията с опрашителите и да вземем необходимите решения на европейско и национално ниво, посочи още служебният министър.

По време на срещата изпълнителният директор на EFSA изрази благодарност към  Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Българската агенция по безопасност на храните за справянето с болестта Заразен нодуларен дерматит и предприетите мерки от България. Той заяви, че това е принос на страната ни към справяне със ситуацията с този проблем на европейско равнище.

Изпълнителният директор на EFSA каза, че е особено важно разделянето на оценката на риска от управлението на риска с цел гарантиране на независимостта на научната оценка. „Това е принцип, който се възприема все повече от всички държави-членки и в този контекст е важна стъпка отделянето на Центъра за оценка на риска по хранителната верига от управлението на риска”, подчерта той.

Бернард Урл заяви, че насърчават разширяването и подобряването на научното сътрудничество с националните научни организации чрез поощряване на работата в съвместни тематични проекти и привличането на нови участници в тях. Той заяви, че очаква повече български учени да кандидатстват при обновяване съставите на научните панели и съвети на ЕFSA, което стартира през юни тази година и ще приключи през 2018 г.

Бозуков информира, че в рамките на Селскостопанска академия има 25 научни институти, като те са отворени за сътрудничество с EFSA.  Центърът за оценка на риска има изградена мрежа от над 300 учени, а амбицията е тя да бъде разширена с над 1000 нови членове.

Бернард Урл се срещна и с екипа на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, по чиято покана е гост в страната ни. Посещението е част от инициатива на EFSA, която предвижда в рамките на 3 години изпълнителният директор да посети всички институции за оценка на риска в държавите членки на ЕС.

В програмата му е и среща с научните организации в България, които са включени в списък по член 36 от регламент 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета, с който е създаден EFSA като единен орган за оценка на риска по хранителната верига на ниво ЕС. Тези организации имат право да кандидатстват по научни проекти, обявени от EFSA.

През ноември европейската агенция по храните EFSA ще публикува ново становище за неоникотиноидите
7154
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Важно
Осем факта за неоникотиноидите
Европейският орган за безопасност на храните подчертава опасностите от употребата на пестициди
Европейско проучване доказва, че неоникотиноидите са смъртоносни за пчелите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини