Начало » Важно за фермера » Гори и екология
05.04.2017 г.

Възстановяването на крайречните гори е тема за WWF през Седмицата на гората

sinor

Крайречните гори, тяхното значение и състояние е фокусът на инициативите, които WWF организира и с които участва в Седмицата на гората от 3 до 9 април, съобщиха от организацията. Опазването на изчезващия тип гори, които в естественото си състояние може да наподобяват непроходима джунгла, е една от приоритетните дейности на организацията – WWF и партньорите от регионалните дирекции по горите в Русе и Пловдив вече залесиха над 55 000 фиданки от местни видове край Марица и Дунав.

От съществено значение за успеха на природозащитните дейности е и популяризирането на значението и стойността на крайречните гори. Това е и целта на експертно разработената брошура „Крайречните гори: ползи, състояние, опазване“, която WWF днес представя на широката публика. Брошурата излага в синтезиран вид част от опита през последните 10 години за възстановяване на крайречните гори. Двуезичното издание на български и английски обединява научените уроци от вече завършили проекти в България и региона и може да се намери онлайн на сайта на WWF.

Програма на WWF, посветена на Седмицата на гората.

Образователни игри и урок: На 5 април  от 8:00 ч. ръководителят на горската програма Нели Дончева ще проведе урок за третокласниците от ОУ „Николай Лилиев“ в София на тема „Гората и нейните обитатели“.

Горски многобой: На 6 април, от 13:00 ч. в гр. Чепеларе, на площад „Олимпийски” заедно с Професионална гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, Южноцентралното държавно предприятие – гр. Смолян, Лесозащитната станция – гр. Пловдив, Регионалната дирекция по горите Смолян и WWF организират събитие за учениците от гимназията. Състезателните игри са свързани с познаване на основите на лесовъдството, с опазване на биоразнообразието и с отговорното отношение към българската природа. След като премерят знанията си най-добрите участници ще получат награди.

Крайречна изложба в Дни на природата с WWF: От 6 до 9 април включително изложбата, посветена на крайречните гори, ще гостува в търговски център „Парадайз“ в София, в рамките на Дни на природата с WWF. На етажи 1 и -1 ще можете да се насладите на красивите фотографии от най-редките гори в България. Част от средствата, събрани на благотворителния базар, ще бъдат отделени за отглеждане за новозалесените гори.

 Брошурата и част от дейностите, с които WWF отбелязва Седмицата на гората, се осъществяват по проект „Опазване и възстановяване на крайречни гори“, който се изпълнява в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, РДГ-Русе и РДГ-Пловдив и е съфинансиран от инструмента LIFE+ на Европейската комисия.

Възстановяването на крайречните гори е тема за WWF през Седмицата на гората
5120
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Защита на есетрите
WWF излиза с нови инициативи преди Часа на Земята на 22 март
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
Семинар на Panda labs
Семинар за нови решения за пестене на водата
Panda Labs
Излъчен е победителят в младежката програма на WWF за бъдещето на храната
Проект
В Месеца на Земята WWF отчита направеното в Драгоманското блато
Инициатива
Защитена зона пази есетрите по Дунав
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини