Начало » Пазари » Животинска продукция
04.04.2017 г.

Цените на сухото мляко на международните пазари се понижават

sinor.bg

Пазарът на сухо мляко върви надолу, а тенденцията е по-силна при обезмасления продукт, констатират от електронното издание InfAgro. На пазара на сухо обезмаслено мляко най-силно е влиянието на Европа, като силна роля играят и големите запаси в САЩ. В Европа въпреки сезонния ръст в предлагането на мляко производителите предпочитат да не го и насочват за преработка на прах.

Търсенето на продуктите е слабо, а остава актуален проблемът и със запасите, натрупани от интервенциите на пазара, като за момента липсват предпоставки за намаляване на количествата в тях. Наскоро европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън обяви, че интервенционните запаси от сухо обезмаслено мляко няма да бъдат продавани, докато цената му не се повиши достатъчно, а целта е да не бъде дестабилизиран пазарът допълнително. На практика обаче той потъва именно заради наличието на тези запаси. По-рано в подобни случаи се стигаше до реализиране на продукта чрез програми за подпомагане на нуждаещите се, което също оказваше въздействие върху пазара, но косвено и съответно – не толкова болезнено.

Цената на сухото обезмаслено мляко в Европа вече падна под нивото за намеса от 1698 евро за тон и все по-често се обсъжда възможността за нови интервенции. В края на март сухото обезмаслено мляко, влагано в хранителни продукти, се предлагаше за износ на цени между 1800 и 1950 долара за тон, а използваното в храната за животните – по 1750-1800 долара за тон франко борда Северна Европа.

Пазарът на пълномасленото мляко на прах също не е балансиран – търсенето е ниско, поради което цената падна до 2800-3050 долара за тон.

На пазара в Океания положението е малко по-различно, тъй като конюнктурата за продавачите на пълномаслено мляко е по-благоприятна. Тенденцията се проследява най-добре в последните търгове на GDT, където въпреки нарасналото с около 10% предлагане на пълномаслено мляко на прах цените се повишават.

Сухото мляко поевтинява и в САЩ, като освен външните фактори – силното предлагане от конкурентите и намалялото търсене – нарасналото сезонно производство и запасите потискат цените. През последните 2 седмици на март обаче се забелязва известно стабилизиране на котировките при сухото обезмаслено мляко на борсата в Чикаго, макар и на ниското ниво от 1790 долара за тон франко завода.

Цените на сухото мляко на международните пазари се понижават
8830
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Пазари
Цената на сухото мляко в ЕС пада до нивото от 2009 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини