Начало » Новини » Света
02.04.2017 г.

Копа Коджека не желае фермерите в ЕС и техните семейства да плащат цената за излизането на Великобритания

Застрашени са ръстът, работните места и икономиката на общността

Обединението на организации на селскостопански производители и кооперативи в Европейския съюз Копа Коджека обяви сериозните си опасения за последиците върху фермерите и кооперациите в общността от напускането на Великобритания, което стана факт през седмицата със задействането на чл. 50 от Лисабонския договор, съобщи електронното издание AgroPages. „Съжаляваме за решението на Великобритания да задейства процедурата за напускане на ЕС. Смятаме, че с това решение на британското правителство фермерите и компаниите за преработка на селскостопанската продукция и производство на храни от двете страни на Ламанша ще понесат тежък удар. Потребителите в целия ЕС, които до момента се наслаждаваха на богат избор на качествени продукти, също ще изпитат последиците”, заяви генералният секретар на Копа Коджека Пека Песонен.

Статистиката е красноречива в подкрепа на думите му – Великобритания е нетен вносител на селскостопанска продукция и храни на стойност около 57 млрд. евро годишно, а същевременно 60% от годишния износ от страната на същите продукти на стойност 11 млрд. лири заминава за държавите-членки на общността. Освен това Лондон е нетен донор за бюджета на ЕС. „Затова Копа и Коджека изпитват сериозни притеснения за потенциалните търговски и финансови последици от напускането на Великобритания върху европейските фермери и техните кооперации. Смятаме, че фермерите и техните семейства не трябва да плащат цената за напускането на Великобритания. Очакваме британското правителство да изпълни ангажиментите си към настоящата бюджетна рамка на ЕС и към програмите, в които участва и които продължават и след 2020 г.”, подчерта Песонен.

От организацията са категорични, че трябва да бъдат намерени начини за запазването на настоящия бюджет за Общата селскостопанска политика, които всъщност представляват под 1% от общите публични разходи на ЕС, а в замяна осигуряват снабдяването с качествени храни на 500 млн. потребители и съхраняват биоразнообразието, ръста и работни места. Оттам препоръчват също да бъдат избегнати всякакви забавяния или прекъсвания на доставките на селскостопанска продукция, тъй като в противен случай на фермерите и кооперативите ще се наложи да платят двойна цена за напускането на Великобритания – веднъж през намаления бюджет и втори път чрез свиване на търговията. От Копа Коджека предупреждават, че подобно развитие на събитията може да доведе до тежки последици за икономиката, ръста и работните места в ЕС като цяло и обещават да продължат да следят ситуацията отблизо.

Копа Коджека не желае фермерите в ЕС и техните семейства да плащат цената за излизането на Великобритания
7744
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
COPA COGECA
Среща на Петя Ставрева с Пека Песонен в Брюксел
От Копа Коджека очакват слаб ръст на зърнената реколта в ЕС
Очакванията за ръста при маслодайните култури са за под процент заради свиването на площите с рапица
Копа Коджека предвижда над 4 процентен ръст на реколтата от зърнени култури в ЕС догодина
Равносметка
Копа Коджека очаква по-слаба реколта от мека пшеница и маслодайни култури в ЕС
КОПА КОДЖЕКА
Загубите на фермерите в ЕС от руското ембарго достигат 5,5 млрд. евро
Проекти
Еврокомисията намира пропуски в подкрепата на зеленчукопроизводството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини