Начало » Новини » Страната
30.03.2017 г.

Бозуков отговаря на въпрос за разликите между кооперациите и сдруженията за напояване

Кореспонденция

sinor.bg

По повод писмо, изпратено от председателя на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистра Иван Добрев до земеделския министър Христо Бозуков и свързано с различни въпроси за дейността и подпомагането на кооперациите, експерти от министерството дават подробни разяснения. Първият въпрос е свързан с искането на фермери да се вдигне ставката за покриване на акциза за горивата, които се ползват в земеделието. В предизборната кампания на ГЕРБ този въпрос беше поставен, като Владислав Горанов обясни, че при определени условия е възможно поетапно увеличение.

В отговора си до Иван Добрев министър Бозуков не дава отговор. Той само припомня, че за 2017 година утвърденият бюджет отново е 84 мил. лева и че предстои да бъде определен срок за прием на документи.

Следващият въпрос, поставен от силистренските кооператори, е свързан с приликите и отликите между сдруженията за напояване и кооперациите.

Отговорът от министерството е следният.

Сдруженията за напояване и кооперациите са доброволни организации, но въпреки тази обща прилика те имат съществени различия, които не позволяват да се дублира дейността им. Основните различия между сдружение за напояване и кооперация са следните:

Съгласно чл. 1 от Закона за кооперациите (ЗК) кооперациите осъществяват търговска дейност за реализиране на техни икономически, социални и културни интереси, разпределят дивиденти на членовете си и определят техния размер (чл. 2, ал. 3, т. 7 от ЗК). За разлика от тях сдруженията за напояване чрез взаимопомощ и сътрудничество в обществен интерес извършват дейности, свързани с напояване и отводняване на земеделски земи на определена територия (чл. 2, ал. 1 от Закона за сдружения за напояване (ЗСН) и не разпределят дивиденти на членовете си.

За учредяването на кооперация са необходими най-малко 7 дееспособни физически лица (чл. 2, ал. 1 от ЗК). При сдруженията за напояване учредителите могат да бъдат освен физически, така и юридически лица, които са изпълнили определени критерии, а именно – да бъдат собственици и ползватели на земеделски земи, които се обслужват от една напоителна или една напоително-отводнителна система, или от технологично обособени части от тях и които имат интерес от дейността на сдружението.

Учредители на сдружението са най-малко 30 на сто от собствениците и ползвателите на земеделски земи, притежаващи и ползващи повече от 50 на сто от земеделските земи на територията на сдружението. Освен това на територията, обслужвана от една напоителна и една отводнителна система или от технологично обособени части от тях, се допуска да функционира само едно сдружение (чл. 6, ал. 3 от ЗСН). Това ограничение има за цел да се защити общественият интерес, а именно на равен достъп до напоителната система на дадена територия, нейното стопанисване и поддържане. По отношение на кооперациите няма ограничения на територията на едно землище да може да се учредява само една кооперация.

Съгласно Закона кооперациите всяка учредена кооперация се вписва в търговския регистър, докато напоителните сдружения се вписват в регистъра към съответния окръжен съд. Освен това процедурата по учредяване на сдружение за напояване е значително по-тежка, включваща участието на надзорен орган, който следи за изпълнението на изискванията по отношение на сдружението за предмет на дейност, територия, участници и други.

Законът за сдружения за напояване е специален по отношение на Закона за кооперациите и поради тази причина не може да има дублиране по отношение на дейността на кооперациите и сдруженията за напояване, както и  по отношение на кооперациите да бъдат признати права на сдружения за напояване.

По новата селска програма (ПРСР 2014-2020 г.) възможностите, които се предоставят за подпомагане на земеделските кооперации са следните:

Земеделските кооперации могат да участват в подмярка 16.1 и подмярка 16.4. от мярка 16 „Сътрудничество“ от ПРСР 2014-2020 г. като регистрирани земеделски стопани по Закона за подпомагане на земеделските производители.

Подкрепата по подмярка 16.1. е за сформиране и функциониране на оперативни групи за постигането на целите на Европейското партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност и устойчивост. Оперативните групи са обединения по Закона за задълженията и договорите, които се създават от земеделски стопани, изследователи, консултанти и предприятия, в сектора на селското стопанство и храните.

Оперативните групи се сформират за изпълнение на конкретен иновативен проект за конкретен период на действие. Участието на земеделски стопани в оперативната група е задължително.

Придобилите популярност „фермерски пазари“ могат да се подпомагат по ПРСР като местни пазари по подмярка 16.4. Съгласно условията на ПРСР „Местни пазари“ означават пазари в радиус от 75 км от стопанствата на произход на продуктите, в който радиус трябва да се осъществяват, както преработката, така и продажбата им на крайните потребители.

Например в Силистра може да се създаде местен пазар, на който да продават собствената си продукция земеделски стопани, включително земеделски кооперации, които са в периметър до 75 км от града, като разстоянията се определят по националната пътна мрежа.

За да кандидатстват за подпомагане, земеделските стопани (включително земеделските кооперации) трябва да създадат „Обединение за местен пазар“, като си изберат и конкретно име на пазара с цел идентифициране при рекламата на пазара. Обединението може да се регистрира по Търговския закон (ТЗ) или по Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). В обединението могат да участват и малки и средни предприятия или търговци на дребно, но участието на земеделските стопани, включително земеделските кооперации, е задължително. Важно условие е да има договор за създаването на обединението, в който да са посочени ясно ангажиментите и отговорностите на всички участници.

Обединението кандидатства за подкрепа за максимален период от 5 години с колективен проект за сътрудничество, в който се съдържа описание на териториалния обхват, брой и вид на участниците, дейности, продукти, бизнес план, инвестиционен план, план за популяризиране, договор за създаване.

Според индикативната годишна работна програма за 2017 г. предстои провеждане на прием на заявления за подпомагане по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от ПРСР 2014-2020 г.

В тази връзка и предвид на одобреното трето изменение на ПРСР предстои изменение и допълнение на Наредба № 20 от 27 октомври 2015 г. за прилагане на подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Промяната в наредбата ще е съпроводена с провеждане на тематична работна група, в рамките на която ще бъдат поканени за участие в дискусията представители и на земеделските кооперации НСЗКБ. По този начин ще се осигури възможност за активно участие и представяне на мотивирани предложения за промяна в текстовете на наредбата, касаещи кандидати регистрирани по реда на Закона за кооперациите.

Във връзка с възможностите, които предоставя мярка 9 „Създаване на групи и организации на производителите“ съгласно разписания текст в ПРСР 2014-2020 г. основните цели на мярката са насърчаване и учредяване на групи и организации на производители в земеделския сектор, подпомагане производството и доставките на висококачествени земеделски продукти, отговарящи на европейските стандарти и на пазарните изисквания, както и подпомагане на достъпа до пазара на малки и средни стопанства. Помощта се отпуска за учредяване на групи и организации на производители в областта на селското стопанство.

За да бъде допустима за признаване и подкрепа, групата или организацията на производители трябва да бъде регистрирана в Търговския регистър съгласно Търговския закон или съгласно Закона за кооперациите, като членове на групата или организацията могат да бъдат физически лица, еднолични търговци или юридически лица (с изключение на юридическите лица с нестопанска цел), които са регистрирани в ИСАК, и/или са регистрирани като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. като производители на такива земеделски продукти, за които организацията кандидатства за признаване.

Членовете на групата или организацията трябва да са производители на земеделски продукти, за които групата кандидатства за признаване и подпомагане като следва да се обърне внимание, че членове на група или организация на производители, която вече е била финансирана, няма да бъде допустима за финансиране в случай, че участва или се премества в друга група или организация от същата сфера. Производител (физическо или юридическо лице) може да бъде подпомаган за всеки земеделски продукт като член само на една група или организация на производители.

Съгласно индикативната годишна работна програма за 2017 г. предстои провеждане на прием на заявления за подпомагане по мярка 9 „Създаване на групи и организации на производителите“.

(Останалата част от отговорите ще представим в следващ текст)

Бозуков отговаря на въпрос за разликите между кооперациите и сдруженията за напояване
9320
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители обсъдиха идеи за промени в Закона на кооперациите
Земеделските кооперации в България също трудно изпълняват зелените изисквания
Позиции
Кирил Боянов: Ето защо кооперациите в България не са 3 600 като в Испания
Кандидатствайте до края на 2023 г.
Фермерски групи и кооперации ще получават заеми – с до 90% от инвестицията
Годишното отчетно изборно събрание на земеделските кооперациите ще се проведе на 4 август
За планински и труднопроходими райони
Мобилни магазини в селата – нова инициатива на кооперациите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини