Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.03.2017 г.

ЕС подновява вноса на биопродукти от Норвегия и Исландия

sinor.bg

Биологични продукти от Норвегия и Исландия, включително норвежка биологична сьомга, отново могат да бъдат внасяни от 18 март в Европейския съюз и продавани като съответстващи на правилата на Съюза за биологични продукти, след като съответните разпоредби бяха включени в споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП), става ясно от съобщение, публикувано на официалния уебсайт на Европейската комисия. Дългоочакваното решение, взето от Съвместния комитет на ЕИП, слага край на 8-годишен период, през който производителите на биологични продукти от Норвегия и Исландия спазваха остарели правила, които вече не се прилагат в ЕС.

Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган приветства днешното решение. „Доволен съм, че нашите партньори от ЕИП разбраха важността на общите стандарти и ползите, които те носят за производителите и потребителите от двете страни. Правилата гарантират еднакви условия на конкуренция между производителите от ЕС и ЕИП, което е от взаимна полза. Комисията никога няма да приеме каквото и да е понижаване на нашите високи стандарти за продуктите, които се произвеждат, внасят и продават като биологични. Нашата роля е да гарантираме доверието на потребителите и надеждността на логото на ЕС за биологични продукти”, каза Хоугън.

ЕС прие за пръв път правила за биологичната продукция и нейното етикетиране през 1991 г., но ги актуализира през 2007 г., като в много случаи правилата станаха по-строги. През 2009 г. бяха въведени допълнителни правила за производството, по-специално на биологични продукти от аквакултури. Всички тези правила станаха задължителни за производителите в ЕС през януари 2015 г., като забавянето на включването на новите разпоредби в споразумението за ЕИП доведе до несправедливо третиране на производители и оператори. Органите на ЕИП забавиха включването на новите разпоредби поради неуредени искания за дерогации по някои технически пунктове, по-специално относно използването на рибно брашно за хранене на преживни животни и степен на гъвкавост относно етикетирането. Тези искания вече са оттеглени.

Биологичното производство е единствената част от законодателството за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, която попада в приложното поле на споразумението за ЕИП. Това споразумение, което влезе в сила през януари 1994 г., обединява страните от ЕС и трите държави от ЕИП — Исландия, Лихтенщайн и Норвегия — в единен пазар. То предвижда включването без забавяне на всички правни актове на ЕС, попадащи в неговото приложно поле. Законодателството за храните не важи за Лихтенщайн, поради което признаването на разпоредбите и съответните резултати от него се отнасят само за Исландия и Норвегия.

ЕС подновява вноса на биопродукти от Норвегия и Исландия
5484
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
В рамките на АГРА 2023
На 24 февруари се организира Осмата конференция на биофермерите
С надежда за установяване на контакти с търговци на едро на биопродукти
Родни биопроизводители участват на престижно изложение във Варшава
Среща министри ЕС
Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници
Честито!
Българска асоция Биопродукти навърши 12 години!
Една добра идея, потънала в дебрите на неизпълнените политики
Апостолов: В Плана за възстановяване копираха подмярка 4.1 от ПРСР под името Фонд за модернизация. Разочароващо е!
Фонд „Земеделие”
За първи път тази година децата ще получават мед и биопродукти - дано не затворят училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини