Начало » Новини » Коментари
22.03.2017 г.

Бозуков е на косъм да стане първият служебен министър с предсрочно прекратен мандат от фермерите

Животновъди символично изсипаха тор пред сградата на министерството Снимка: sinor.bg

Започнал като тих протест, бунтът на фермерите пред сградата на министерството на земеделието днес прерасна в яростно недоволство, след като служебният министър Христо Бозуков отказа да се срещне със стачкуващите. Стотици животновъди, пчелари, растениевъди и земеделци от планинските райони се включиха в мирната акция, насочена срещу орязването на субсидиите за агроекология и биоземеделие и срещу огромното забавяне на субсидите за 2016 година. Те настояваха за отмяна на заповедта на служебния министър от 28 март, с която през новата кампания за директни плащания през 2017 г. стопаните няма да заявяват субсидии за биопроизводство.

„Още от юли 2016 г. чиновниците са знаели, че бюджетът е пред изчерпване, но вместо да ни предупредят навреме, са проспали толкова месеци, за да дойде краят на февруари или март и да ни изненадват с орязването на средствата”, коментира Веселина Ралчева от Асоциация „Биопродукти”. Проблемът е, че тази практика се повтаря от години – „тормозят ни с тайни теренни проверки, в резултат на което нищо неподозиращите земеделци изведнъж се оказват с орязани площи”, посочи Ралчева.

Затова от името на колегите си тя настоява министерството на намери пари за мярка 11, така както бяха намерени преди години пари за сеитбооборот, за гъски и други подобни мерки. Само през миналата година 1 500 нови биопроизводители са започнали дейност, но заради заповедта няма да получат подпомагане. Други 400 пък приключват ангажиментите си по мярка 214, но също остават без субсдиии, посочи пред Синор.БГ Ралчева.

„Ако не бяха изборите, Бозуков щеше да бъде първият министър с предсрочно прекратен мандат заради протесите”, гневно отбеляза Владимир Русев, председател на Асоциацията преработвателите на пчелен мед и пчелни продукти, представяйки общото мнение на присъстващите.

„Не сме зарязали фермите си, за да дойдем в София по политически причини, както някои се опитват да оприличат протестите ни. Ние искаме да се прекрати издевателството върху работещите хора в страната, които всяка година са поставени пред нови ограничения”, посочи и Бойко Синапов от сдружението „Обединени български животновъди”. Тази организация беше създадена през миналата година с основна цел да защитават интересите на всички животновъди в страната.

На днешния протест фермерите бяха силно подкрепени и от растениевъди от Пернишко, Кюстендилско, Благоевградско и от Калоферско. Всички те са с орязани субсидии за необлагодетелстваните райони, под предлог, че са заявявили нови терени, а за тях няма субсидии.

„Пасищата в Пернишко бяха изорани като ниви и така шепа олигарси от региона взеха хляба ва десетки животновъди”, обяви фермер от Пернишко. Задено с други земеделци от Софийска област стопаните са решени да блокират в петък магистрала „Люлин” и други възлови пътища в областта, за да изразят недоволството си от мафиотското управление на държавата.

След като Бозуков, чиято заплата се изработва от дошлите да протестират, не се срещна с тях, те бяха готови дори да щурмуват сградата на министерството. Нито един ръководен кадър от ведомството не се яви пред простеращите, за да защитят позициите на държавата. Единственото предложение беше група от петима представители на стачкуващите да се качат при министъра. Животновъдите обаче посрещнаха с негодувание това предложение, припомняйки, че досега са били на няколко работни групи, без да има никакъв ефект.

Хората са категорични, че ще продължат с протестите, докато Бозуков не отмени забраната за прием на нови заявления през 2017 г. Гневът на хората изригна и те за кратко блокираха булевард „Христо Ботев”, след което се насочиха към Министерския съвет.

(Синор.БГ ще продължи да ви информира за хода на протестите)

Бозуков е на косъм да стане първият служебен министър с предсрочно прекратен мандат от фермерите
38674
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Президентът Еманюел Макрон бе освиркан на входа
Френски фермери блокираха откриването на селскостопанско изложение
Вътев е пред споразумение с друга част от земеделците
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Ще блокират подхода към ГКПП Илинден-Екзохи между 11 и 14 часа
Производителите на картофи продължават протестите
Договорката е постигната
Протестите спират, в понеделник ще се стигне и до споразумение
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини