Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.03.2017 г.

Как да се преборим с голите охлюви в градината

Вредителите снасят до 500 яйца през лятото

Влажните пролетни месеци през последните години предизвикаха масото разпространение на голите охлюви, борбата срещу които става все по-належаща. През лятото те снасят до 500 яйца в почвата, а продължителността им на живот е до три години, затова и борбата с тях трябва да бъде доста упорита.

И градинският, и голият охлюв са в състояние да изядат всичко зелено по пътя си, затова е належащо да опознаете живота им отблизо. Жабите и таралежът са естествените противници на охлювите, защото се хранят с тях, и затова е хубаво да ги задържате в градината си.

Както при къртиците, охлювите също се ловят с примамки от кухненски отпадъци, които да поставяте в градината. Ако разхвърляте на различни места в градината растителни обелки от картофи, зеле и др., това силно привлича охлювите, които на няколко часа може да съберите от примамките.

С градинския охлюв може да се справите по-лесно, защото той снася яйцата си през есента, а поколението се появява едва през пролетта, когато с почистването на градината може да използвате различни препарати или други механични начини за унищожение.

Тъй като и двата вида охлюви зимуват в почвата и със затоплянето на времето излизат да търсят храна, то може бързо да ги привлечете, като поставите в градината сухи дъски или мокри парцали. Проверяйки примамките на всеки половин час, лесно може ги съберете.

Ефикасен метод срещу голите охлюви е и отварата от люти чушки. За целта стрийте няколко люти чушки и ги залейте с вода. Кипнете сместа и я оставете да се охлади. Сложете я в лейка и поливайте в онези части на градината, където сте забелязали тяхната поява. Ефектът е поразителен, особено ако сместа е по-люта.

Подобно на поповото прасе и къртицата и охлювите бягат от някои растения, които спокойно може да засадите в градината. Типично за охлювите е, че не обичат лавандула, чесън, мащерката , градинския чай или розмарина.

Още по-ефикасно е ако с отвара от тези растения напръскате стъблата на вашия разсад – било то домати, пипер или салати.

Кафето също вреди, защото дезориентира охлювите, като притъпява сензорите им. За да предпазите растенията, направете силна доза кафе и го впръскайте в корените на растенията, които искате да опазите. При сегашните цени на кафето тази борба ще излезе доста скъпа, затова използвайте другите растения.

Оказва се, че охлювите обичат бира, затова в плитки чинийки може да поставите в р азлични части на градината разредена бира, която лесно да ги привлече. На всеки 15-20 минути проверявайте чинийките и събирайте охлювите.

Слузестите животинки не харесват да пълзят и по почва, която е наторена с дървесна пепел, тъй като тя полепва и пречи на придвижването им.

По същия начин между растенията може да насипете и дървесни стърготини, които също не са обичани от охлювите.

Тъй като охлювите са най-активни през нощта, може на няколко купчинки да поставите суха слама, в която те да пренощуват на сухо, и рано сутринта да ги съберете лесно.

Съществуват още химични и друг вид биологични препарати срещу охлюви, които може на намерите в селскостопанските аптеки.

Как да се преборим с голите охлюви в градината
118724
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Практика
Още 2 проверени начина за справяне с голите охлюви с подръчни материали
Полезни съвети
Ефективни методи за борба с голите охлюви
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини