Начало » Новини » Интервю
06.03.2017 г.

Мариела Йорданова: Бихме тъпана за проблемите, а срещаме пълно мълчание

sinor.bg

Още с назначаването на служебния земеделски министър и след първите кадрови промени, направени във фонд „Земеделие”, браншовите организации биха тъпана за безсмислието от тези промени, търсейки съдействието на премиера Огнян Герджиков за запазване на спокойствието в сектора. Резултатът от тези разговори беше, че чистката временно беше стопирана, но затова пък се яви друг сериозен проблем и той удари директно фермерите.

Според новия индикативен график за директните плащания субсидиите за 2016 г. се оказа, че ще бъдат преведени с огромно закъснение и това отприщи недоволството във всички подсектори от земеделието.

Миналата седмица изцяло беше белязана от протести, като първи се вдигнаха тютюнопроизводителите и животновъдите. Още при откриване на изложението Агра 2017 в Пловдив гневни фермери директно попитаха земеделския министър Христо Бозуков дали проблемът е в липсата на пари и защо се стигна до това забавяне.

„Пари има, но три месеца администрацията не е работила и документацията не е подготвена”, заобяснява Бозуков. Това още повече обостри напрежението, защото подобно твърдение изглежда нелепо на фона на досегашните твърдения за приоритетността на бранша.

„Всеки уважаващ себе си предприемач ще ви каже, че ако три месеца не плаща заплати, подчинените му ще го вдигнат на юруш, а те ни карат да повярваме в тези несериозни твърдения”, коментира пред Синор.БГ Мариела Йорданова, зам. председател на Националната асоциацията на зърнопроизводителите и управител на „Сортови семена” – Разград.

Веднага след като кабинетът Борисов подаде оставка, бившият земеделски министър Десислава Танева също беше поразена от бездействието на подчинените й. Точно преди изборите фермерите ясно показват, че не желаят да бъдат манипулирани с измислени твърдения от сорта как администрацията бойкотирала новата власт и настояват за бързо изплащане на субсидиите.

„Повечето асоциации в земеделието поставихме ребром искането да има сигурност в сектора, защото сме на прага на новата кампания не само за директни плащания, но новата земеделска кампания”, посочи още Йорданова.

Нейното становище се подкрепя от повечето фермери, посетили Агра 2017 тази пролет.

„Вместо да се впрегнат и да си вършат работата, така че да не бъдем ощетени при кандидатстването за 2017 г., в министерството тръгнаха едни промени, сякаш това правителство ще управлява во веки веков”, коментира още Мариела Йорданова.

Земеделците за пореден път обявяват, че важното за тях е да има сигурност в системата и да се върши работа, защото и без това кадърните кадри в сектора се броят на пръсти и неведнъж фермерите са принудени сами да обучават чиновниците, защото всяка грешка рефлектира върху самите тях.

Тревогата за новата земеделска кампрания се усещаше при почти всяка среща със земеделски производител, дошъл на Агра 2017 г. в Пловдив.

„Всеки втори клиент, който идваше на щанда за нови семена, искаше отг нас съвет как да свие разходите си, за да оцелее”, посочи още Мариела Йорданова.

Това се тревожен индикатор за финансовото състояние в сектора след 2016 г., когато заради ниските цени на земеделската продукция хората почти не успяха да покрият разходите си.

Стопаните разчитата на субсидиите, за да платят и рентите, но засега ги крепи плащането от края на 2016 г. То обаче не стига за подготовка на пролетната сеитба, а също и за подготовката на зеленчукопроизводители и овощари за новата година.

Напрежението расте не само при тези подсектори, но също и при зърнопроизводителите и биофермерите, голяма част от които безуспешно чакат резултатите и от одобрението на проектите по подмярка 4,1 на програмата за развитие на селските райони. Мълчанието от страна на администрацията в земеделското министерство видимо ще продължи да подклажда напрежението в бранша.

Мариела Йорданова: Бихме тъпана за проблемите, а срещаме пълно мълчание
17809
 

Последни материали
Виж
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
Свързани материали
Виж
Доходи през 2018 г.
Мариела Йорданова: Махалото леко се връща към българската селекция пшеница
Преди началото на жътвата
Мариела Йорданова: Очакваме по-слаба реколта от 2016 г., картината на полето е доста шарена
Мариела Йорданова, изпълнителен директор на „Сортови семена” - Разград:
Българските семена се търсят в цяла Европа
Заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите
Мариела Йорданова: Очертава се тежка криза с фалити в зърнопроизводството
Пети агросеминар на НАЗ
Трето поколение зърнопроизводители градят бизнес, който не създава емигранти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини