Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
24.02.2017 г.

Важни особености за ябълките върху подложка М9

sinor.bg

Читатели на Синор.БГ се включват като автори, които професионално могат да ви дадат ценни съвети за това как, защо и какви предимства имат определени сортове плодове. Още повече, че и сезонът за грижите овошките тепърва навлиза в силата си. Представяме ви текста, подготвен от „Група за резитба -  Атанасов” за отглеждане на ябълките върху подложка М9.

Много често се създават интензивни насаждения от ябълки на подложка М9 на почви, които предизвикват силен вегетативен растеж на младите ябълкови фиданки, одобено върху черноземи, излужени смолници и богати хумусни почви с повишено киселинно съдържание(pH<5), а също на прекалено песъкливи почви кат бивши корита на реки, дъна на изкуствени езера и др. За тези терени има затормозяване на кореновата система, поради силно изразения алкален характер, което се отразява на приемането на вода и хранителни вещества от кореновите власинки на младото дърво.

Тези фиданки се създават и на места с подходящо pH на почвата, но трябва де знае, че крайно неподходящи са  терени с наличие на глина или други инертни материали, които затрудняват и ’’блокират’’ снабдяването с кислород, вода и хранителни вещества на кореновата й система.

Разбира се силно вкислените почви могат да бъдат неутрализирани до подходящото pH, а алкалните вкислени да се подобрят с внасяне на стабилизиращи елементи през целия период на стопанисване на градината. Ефектът при такива почви обаче ще бъде вторичен.

Подложката М9 изисква високо количество кислород(аерация) в плитко разположените си корени, запасеност на почвата с точното количество макро и микро елементи, киселинност (pH) в диапазона от 5,7 до 7, (до pH=8 за М9-Т337), ’’рехава’’ структура и добър топлинен режим, като същевременно не е наситено песъклива, изкуствено затревяване на междуредията и ненакъсване на младите нарастващи, всмукващи и т.н. корени от механизираните обработки.

Същевременно в плододаващите градини може да бъде приложена еднократна резитба на корените рано напролет със специален нож за ограничаване вегетативния растеж, повишаване % на образуващите се плодни пъпки и подобряване на плододаването. Засега тази техника не е застъпена в България.

Много често фиданките се посаждат на ’’силни’’ и ’’богати’’ почви – черноземи или излужени смолници и др. или ‘’слаби’’ – цялостно песъкливи и силно алкални почви, или почви с подходящи pH и структура, но наличие в тях на глинести или други инертни материали.

Нито един от тези типове почви не са подходящи за М9. Създадени са клонове на тази подложка, които преодоляват отчасти неблагоприятните почвени условия и се характеризират с по-добра приспособимост. Един от тях е създаденият клон М9 – Т 337. И все пак всичко зависи от характеристиките на почвата и локалния климат на избраното за нова градина място.

Не бива да се дават шаблони и марки, особено при разстоянията на засаждане. При едни почвено-климатични условия и избор на сортове ябълки схемите на засаждане могат да бъдат 4/1 м, при други 4/1,5м., и респективно 250 и 167 фиданки в декар, или да варират между тези цифри.

Стесняването на междуредовите разстояния не винаги е добро, защото фиданките няма да могат да бъдат огрявани странично от западната и източната си страна(при посока на редовете север-юг) и е възможно да се получи засенчване в долната им част.

Добре е фермерите да се придържат към следната формула – височината на дърветата в пълно плододаване да е до 0,9 от дължината на междуредието, тоест при 4 метра междуредие да има височина на дърветата на тази подложка до 3,6 метра, когато те са напълно развити.

Ако има ниско скъсен връх на ябълковото дърво, особено през периода на формиране през първите няколко години, е възможно се наблюдават силни разклонения в подрязаната зона - силен латерален(страничен) растеж на скелетните клони и да се получи засенчване.

Удачна е вретеновидната формировка и нейните разновидности, без да се допускат прекалено дебели скелетни клони. Добре е плододаващата дървесина да бъде незастаряваща.

Като цяло особено подходящи за разновидностите на М9 се оказват припланинските условия с надморска височина над 250м и места, намиращи се около планини, поради по-добрата температурна инверсия на въздуха.

Посоката на редовете в тези градини е препоръчително да бъде север-юг, поради по равномерното разпределение на слънцегреенето по цялата площ. Подходящи са подножията на склоновете с добър въздушен дренаж, за да се избегнат слънчеви пригори по плодовете от прекалено интензивна слънчева светлина и същевременно с това е необходимо да е налице нужното за избраните сортове годишно слънцегреене, измерено в часове.

Наклонът на терена не бива да превишава 7 градуса. Ако е необходимо може да се изгради терасиране и подземна система за отводняване с колекторни тръби по контурите на градината. Тези условия на локалното месторастене на новата ябълкова градина ще подпомагат плодовете да се оцветяват по-добре и придобиват по-добри вкусови качества, третиранията с РЗ препарати са по-малко на брой.

Когато се купува разсад, е добре мястото, където е създаден разсадът, да бъде на по-висока или близка надморска височина спрямо мястото на новата овощна градина, поради по-добрата аклиматизация.

Дърветата не бива да са ’’форсирани’’, ако са гледани на ’’силни’’ почви или да са с прекалено слаб прираст, ако са гледани на прекалено песъкливи. Наличието на голямо количество плодни пъпки по младите фиданки през младенческия период не винаги е добър индикатор, защото когато те са прекалено много, понякога се затруднява нормалното пространствено развитие на младото овощно дърво в първите му 3 години на постоянно място и площта в градина не може да се използава рационално занапред, а остават ''празни'' зони.

Другата крайност със силни резитби през младенческия период също е неприемлива. Необходимо е изграждане на правилния ''скелет'' на дърветата. Голяма помощ за това могат да окажат кламерите и връзки за разтваряне на бъдещите скелетни клони в правилния ъгъл, както и други спомагателни дейности.

Друг по-оптимален вариант е купуване на посадъчен материал с формирана вретеновидна корона с предивременни клонки, който е за предпочитане, въпреки малко по-високата цена.

Овошките трябва да се култивират поне 15 години на това място. Вътрередовата ивица на младата ябълкова градина на М9 изисква специфични познания за хербицидите, обработките там са със специални брани и т.н.

Ако не се спазят повечето от споменатите препоръки, следва ''обезформяне'' на короната и затрудняване на механизираните обработки, резитбата и третиранията с РЗ препарати.

Особено подходящи за отглеждане на тази подложка се оказват сортовете от групата на сорта „Червена превъзходна” поради по-прибрания си хабитус и ’’спъров’’ тип на плододаващата дървесина.

При избор на сортов състав е добре да се приложи ’’старомодния’’ начин на предварително посаждане на малко количество фиданки от няколко сорта и наблюдаване и отчитане на резултатите. Макар и по-бавен този процес, се оказва по-надежден. Тази дейност е добре да бъде извършвана от научните организации по райони.

Прекалената самоувереност, посаждането на неизпитани и непроверени за даденото месторастене ябълкови сортове и подценяването на локалните почвени и климатични условия, често струват скъпо на собственика. Изискват се високи нива на овощарски познания при изграждането и най-вече при поддържането на ябълкова градина с подложка М9 или нейните клонове, както и значително количества средства за изграждане на опорна конструкция, капкова инсталация, закупуване на повишения брой фиданки в декар и е добре да бъде създадена от фермери, които имат значителен стаж в овощарството или ползват консултанти и практици за агротехническите мероприятия в градината си.

Важни особености за ябълките върху подложка М9
26780
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Под полски ябълки и круши откриха недекларирана валута за 280 000 лв
Иран остава без конкуренция на пазарите в Индия и Дубай
Нападенията на хутите застрашават износа на ябълки от Европа за Близкия изток
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини