Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.02.2017 г.

Защо базови принципи на пазарната икономика оскъпяват биологичните плодове и зеленчуци

sinor.bg

Около 20 млн. канадци купуват биологични продукти всяка седмица, особено плодове и зеленчуци. Но докато все повече хора се насочват към здравословното хранене, повишаването на цените може да се окаже сериозна пречка за намеренията им, коментират от електронното издание Fresh Plaza.

Мнозина потребители смятат, че търговците на дребно са в основата на повишаването на цените на биологичните продукти, и част от тях дори предпочитат да се снабдяват директно от продавачите на едро и производителите, за да избегнат допълнителните посредници и да спестят средно по 15-20% от стойността на продукта, а в някои случаи – и до 50%. За повечето това е и единственият начин да си позволят да консумират биологични продукти.

Но според Жан-Франсоа Уелет, професор по маркетинг в Института за бизнес и икономика към университета на Монреал, по-високите цени на биологичните продукти се дължат само на дисбаланса между търсене и предлагане – потребителите търсят по-големи количества, отколкото пазарът е в състояние да осигури в момента. „Търговецът на дребно или производителят са наясно, че ако не продадат биологичния домат на Вас, то някой друг ще го купи. Така че могат да си позволят да го продават малко по-скъпо”, обяснява Уелет.

От Асоциацията на търговците на дребно на хранителни стоки в Квебек пък твърдят, че продават биологичните продукти по-скъпо, не защото ги оценяват като луксозна стока, а защото целогодишното поддържане на ниски цени ще ги докара до фалит. Според тях разходите им за биологични продукти са по-високи, тъй като не се купуват от всички и съответно оборотът при тях е по-слаб, а обслужващият ги персонал не е по-малко. Те защитават и производителите, тъй като при средно 18% по-ниски добиви спрямо традиционно отглежданите плодове и зеленчуци биологичните се нуждаят от същия брой и вид машини за обслужване.

За потребителите обаче има и лъч на надежда – там, където конкуренцията между търговците на дребно е силна, част от тях са склонни да свият маржа на печалба, за да привлекат повече клиенти. Освен това увеличаването на броя на производителите на биологични плодове и зеленчуци в Калифорния например също доведе до спад на цените. А докато чакат здравословните храни да поевтинеят, потребителите в САЩ могат да се възползват от груповото пазаруване, пакетните продажби или да пазаруват направо от фермерите.

Защо базови принципи на пазарната икономика оскъпяват биологичните плодове и зеленчуци
5881
 

Последни материали
Виж
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Кубота на второ място по продажби на трактори
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Свързани материали
Виж
В рамките на АГРА 2023
На 24 февруари се организира Осмата конференция на биофермерите
С надежда за установяване на контакти с търговци на едро на биопродукти
Родни биопроизводители участват на престижно изложение във Варшава
Среща министри ЕС
Процент от биопродуктите засега няма да се продават задължително в училища и болници
Честито!
Българска асоция Биопродукти навърши 12 години!
Една добра идея, потънала в дебрите на неизпълнените политики
Апостолов: В Плана за възстановяване копираха подмярка 4.1 от ПРСР под името Фонд за модернизация. Разочароващо е!
Фонд „Земеделие”
За първи път тази година децата ще получават мед и биопродукти - дано не затворят училищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини