Начало » Пазари » Зърно
19.02.2017 г.

ЕС и Русия ще се борят за лидерството в износа на пшеница в света през следващия сезон

sinor.bg

Русия и Европейският съюз се настройват да подновят сериозната конкуренция помежду си за мястото на най-голям износител на пшеница през следващия селскостопански сезон, започващ на 1 юли, коментират анализатори, цитирани от Ройтерс. За световните вносители на зърно, особено държавите от Северна Африка и Близкия Изток, подобна конкуренция в съчетание с мащабните продажби от Австралия може да бъде само от полза, тъй като най-вероятно ще доведе до понижаване на цените.

„Ако няма метеорологични изненади, цената на пшеницата на международните пазари ще се понижи до края на лятото. Най-големият проблем за пшеницата е статичната световна търговия и продължаващата борба за дял на световния пазар”, смята президентът на базираната в Чикаго AgResource Co Дан Бас.

През настоящия сезон Русия, ожънала рекордна пшенична реколта през миналата година, се конкурира със САЩ за водещата позиция в световния износ на зърно, докато слабата реколта във Франция извади ЕС от надпреварата. Прогнозата за производството на пшеница в Русия и за тази година е добра, а рекордните запаси от зърнената култура ще стимулират износа и през следващия сезон, убедени са анализаторите. Според Бас запасите от пшеница в Русия ще се удвоят до юли в сравнение с миналогодишните, достигайки рекордните 12-13 млн. тона. „Засега в Русия всичко сочи към повтаряне на сезон 2016-2017 г.”, отбеляза на свой ред риск-мениджърът в INTL FCStone Мат Амерман.

Същевременно в Европа се очаква възстановяване на нивото на производство на пшеница през следващия сезон. Френската компания за пазарни анализи и прогнози Strategie Grains оценява руския износ на пшеница през сезон 2017-2018 г. на 29,6 млн. тона, а този от ЕС – на 28,6 млн. тона. Руските агенции ИКАР и СовЭкон обаче оценяват износа на руска пшеница съответно на 28 и 27 млн. тона.

„Изглежда, че географията на руския износ и доставяните количества ще останат приблизително същите и през сезон 2017-2018”, заяви изпълнителният директор на СовЭкон Андрей Сизов. ЕС обаче може да изтласка Русия от доставките за Мароко и да поднови ожесточената конкуренция в Египет, изтъкна той. Австралия също може да възстанови позициите си в Тихоокеанския регион благодарение на рекордната реколта, ограничавайки руските доставки. От Strategie Grains обаче очакват Русия да запази мащабния износ за Бангладеш и да увеличи износа за Турция.

Площите, засети с есенници в Русия, са най-големите за последните 7 години, а слабата рубла тогава помогна на производителите. Повишаването на курса й спрямо щатския долар обаче до най-високото му ниво от средата на 2015 г. насам може да доведе до забавяне на темпото на износ. Ниските цени на зърнените култури в САЩ пък накараха фермерите да свият засадените с пшеница площи до най-малкия им размер от над 100 години.

ЕС и Русия ще се борят за лидерството в износа на пшеница в света през следващия сезон
5951
 

Последни материали
Виж
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Свързани материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини