Начало » Новини » Интервю
15.02.2017 г.

Деян Кирязов: Капковото напояване при царевицата даде пет пъти по-високи добиви миналото лято

Управител на Аквамат 2000

Деян Кирязов Снимка: sinor.bg

На теория всеки от агросектора знае колко съществено е напояването за царевицата, затова не откриваме топлата вода с твърдението за необходимостта от инвестиции в поливни системи. Изключителното безводие през миналото лято обаче се превърна в онази „сигнална лампа”, която трябва да светне за родните фермери, защото илюзията, че климатичните промени вечно ще подминават страната,  не работи в тяхна полза.

Нека припомним статистиката от 2016 г. – изключителното безводие, продължило цели 5-6 месеца в редица региони от страната, срина добивите от царевица и на места от декар бяха получени по 200-300 килограма.

На този фон дори 2015 г. се стори на стопаните плодородна, защото тогава все пак имаше подпочвена влага и фермерите получиха по 1 100 кг от дка, дори от неполивните площи.

Положението миналата година обаче наистина беше критично заради незапомнените суши. И точно на този фон изпъкна огромната разлика между добивите, получавани от неполивните и от поливни площи. Защото фермерите с капково напояване, които са торили според агротехническите мероприятия, получиха по 1 400-1 500 кг царевица от дка, като на места дори се е стигало до 1 800 кг от дка. На този фон 300-те килограма от неполивните ниви са направо катастрофални.

Така за първи път земеделците, инвестирали в капково напояване, се оказаха наистина печелившите, защото реколтите от техните полета бяха 4-5 пъти по-големи от добивите без поливки.

Примерите са от практиката на компанията за доставка и монтаж на поливни системи, от клиенти в цяката страна.

Освен пълен инженеринг на мобилните системи за капково напояване, „Аквамат 2000“ продава и отделните елементи от системата, като може да бъде направена и консултация във всеки един от трите офиса на фирмата в страта- София, Пловдив и Бургас.

Експертите в хидромелиоративните системи са тези, които ще насочат клиентите за правилната експлоатация на системата и постигане на максимална ефективност от нея. Основният проблем за фермерите е да намерят средства за изграждане на поливните системи. Затова и експертите съветват да ги изградят върху много по-малки площи, защото с получените високи добиви на практика ще компенсират размера на отглежданите полета.

Вместо върху 5000 декара без напояване вие може да положите капковото напояване върху 1000-2000 дка и да осигурите същите добиви, постигани без напояване.

„Ние гоним минимум по 6 до 8 литра вода на квадратен метър и ако фермерът полива с 3 до 4 литра, ние го съветваме да намали площта за напояване, защото е неразумно и няма да получи добрата реколта, която очаква”, обясни Деян Кирязов, управител на „Аквамат 2000”.

Цената на една система варира от 150 до 200 лева на декар, като всяка следваща година подмяната на лентовите капкови маркучи стува между 60 и 95 лева на декар. Някои от стопаните успяват да запазят тези маркучи за повторна употреба, но има и такива, които ги сменят. Обикновено тези маркучи се връщат на вторични суровини, като с тези средства фермерите покриват разходите си за полагане и събиране на лентовите маркучи.

Мобилните системи с лентовите маркучи, които правим, са инвестиция, която доста бързо се изплаща, посочва Кирязов. Дори при 25-30 стотинки цена на царевицата, както е през 2016 година, инвестицията се връща за две години. Ако цената падне под 20 стотинки за килограм, само от голямата разлика в добива фермерите имат сметка да инвестират в това напояване.

„Хората наистина започнаха да се осъзнават, защото практиката показва ефективността на поливките”, обясни още Кирязов. За подобни системи дори не е необходимо европейско финансиране, защото разходите на декар не са особено големи и подобна инвестиция бързо се изплаща, посочват още експертите.

Екатерина Стоилова

Деян Кирязов: Капковото напояване при царевицата даде пет пъти по-високи добиви миналото лято
22734
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Валежи и ниски температури пречат на полските дейности
Времето в САЩ бави сеитбата на царевицата
В количествено изражение през март на годишна база
Износът на пшеница и ечемик от Украйна скочи рязко за сметка на царевицата
Прогнозите за реколтата от царевица 2024 г. са благоприятни
Пазарът на царевицата e в ценови застой
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини