Начало » Хоби земеделие » Цветарство
14.02.2017 г.

Ерантисът може да ви зарадва с цветове през февруари

Лесно се отглежда

Ерантисът (Eranthis) е род с най-ранно цъфтящите цветя. Той включва 7 вида, които произхождат от Европа и Азия. На гръцки името му означава “пролетно цвете”, защото подобно на кокичето, той се появява много рано - още с разтопяването на снега.

Зимният ерантис (E. Hyemalis) развива удебелено клубенисто коренище, от което изникват няколко приосновни листа. Те са длановидно нарязани до основата на петурата. С поникването стъблата са дъговидно извити, но по-късно се изправят и достигат 10-15 см височина. Цветовете са златистожълти, до 3 см в диаметър. Точно под тях се намира оригинална прицветна розетка от листа с ланцетна форма, което им придава особен чар. Цветовете са появяват през февруари-март.

През последните години се използват и хибриди, които са обособени под името E. Tubergenii. Преимуществото им е, че цветовете са по-едри. Имайте предвид обаче, че не образуват семена.

 

Ериантисите не са взискателни растения. Те се развиват добре на слънчеви места, но още по-добре в полусянката на декоративни дървета и храсти. Изискват богати на хумус почви.

Ерантисът се размножава чрез семена. Те се засяват веднага след като узреят, защото бързо губят кълняемостта си. Поникват през февруари-март на следващата година, когато младите растения образуват само котиледонови листа. Те живеят само около един месец, през което време образуват в почвата дребно клубенче. На следващата година от там се показва само един лист. Не губете търпение - цветът ще се покаже много рано напролет през третата година. За да се съкрати това продължително очакване, препоръчва се вегетативното размножаване. През 4-5 години по време на покоя растенията - от юли до октомври, се изваждат, разделят се и се засаждат на нови места. Дълбочината трябва да е 5 см, а разстоянията между отделните растения - 10-12 см. Най-често се оформят неправилни петна от ерантис, или в комбинация с кокичета, както и други рано цъфтящи видове.

Ерантисът може да ви зарадва с цветове през февруари
9343
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Ако засеете семена, ще покаже красотата си след три години
Ерантисът показва цветове през февруари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини