Начало » Важно за фермера » Гори и екология
09.02.2017 г.

WWF връчи доклад за прилагането на Натура

sinor.bg

Международната природозащитна организация WWF връчи на комисаря по околна среда Кармену Вела доклад с препоръки за подобряване на функционирането на европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. В доклада са включени и негативни примери за функциониране на мрежата от България.Европейският съюз е изградил един от най-новаторските, наднационални системи за природозащита в света – мрежата Натура 2000. Но прилагането й може да се подобри и защитата на природата на много места да заработи реално, а не да остане зададена само на хартия, се казва в доклада.

Проучването показва и добрите примери за опазени застрашени видове и за икономически просперитет, когато природозащитните мерки са прилагани ефективно от местните власти и от Европейската комисия.

България единствена от държавите-членки, представени в доклада, присъства в него с два негативни примера за неефективно прилагане на Натура 2000 – Пирин и Янтра.

Национален парк „Пирин“, е обект от световното наследство на ЮНЕСКО и част от европейската мрежа Натура 2000, но въпреки това е застрашен, подчертава Катерина Раковска, експерт по защитени територии във WWF. Проектопланът за управлението му през следващите 10 години предвижда още строежи и разширяване на ски зоните до 7% от територията на парка, в сравнение с 0,6% от сега действащия план, приет през 2004 г. В допълнение към това, Министерски съвет обмисля узаконяването на всички съществуващи незаконни строежи в парка, допълва Раковска.

Не е извършена адекватна оценка на въздействието на плана върху природните обекти, опазвани от Натура 2000 в Пирин, а вече има данни за видове - мечка, вълк, дива коза, глухар, засегнати от функицонирането на съществуващите ски-зони. Необходимо е България спешно да приеме консервационни цели за защитена зона Пирин и да се справи с проблема на незаконните строежи от миналото. Тъй като изработването на план за управление е финансирано от Европейската комисия, тя, от своя страна, трябва да се увери, че европейските фондове се изразходват целесъобразно и не допринасят за по-нататъшно унищожаване на това уникално място, подчертава Катерина Раковска.

Хидроенергетиката има редица доказани отрицателни въздействия върху реките в България, в т.ч. намаляване на водния отток, миграционни бариери, нарушаване на потока от седименти и унищожаване на крайречните местообитания. Ако всички предвиждани проекти се реализират, броят на ВЕЦ може да се удвои. Макар че България е въвела забрана за нови водноелектрически централи в обекти от Натура 2000, многобройните вратички в законодателството и неправомерното му прилагане поставят ценни видове и местообитания, като тези на река Янтра, под заплаха, казва Любомир Костадинов, експерт в програма "Води" на WWF.

България, на трето място в Европа по площ в Натура 2000, вече се възползва от мрежата – тя често е единствената защита на незастроени черноморски плажове, като Камчийски пясъци, благодарение на Натура в България има забрана за ГМО, почти 90 % от старите гори са под защитата на Натура 2000, мрежата е единствената защита и на последните, частично запазени естествени реки у нас.

WWF връчи доклад за прилагането на Натура
6782
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
МОСВ
До 29 септември се кандидатства за наградата на ЕК „Натура 2000“
Министерство на околната среда и водите
Законови промени в Натура 2000 обезсмислят управлението на зоните
От интервенциите в стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони
Започна прием за плащанията по Натура 2000 и необлагодетелстваните райони
Предстоящо
На 20 юни в Кюстендил представят планове в „Натура”
Нормативни промени
Субсидиите в Натура ще се дават за заявени 5 декара вместо досегашните 3
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини