Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.02.2017 г.

Цветята се събуждат

Рискът от екстремно ниски темпепратури през февруари е съвсем реален. Основна грижа на любителите на саксийни цветя през този месец е да се стараят стриктно да осигуряват подходяща топлина за своите любимци. Но за отделните видови тя е различна. Затова естествано през зимата не бива да са в една стая едно до друго примерно азалея и кактус или гардения и амарилис. Докато за листнодекоративните е достатъчно температурата да е средно около 12-15 градуса С, то за цъфтящите картината е коренно различна.

При умело гледане едни от саксийните цветя могат да цъфтят почти през цялата година. Такива са исусов венец, белопероне, циганче и други. Ако са при обикновенна стайна температура, сега ги поливайте редовно и им осигурявайте достатъчно светлина.

Сега трябва да цъфтят пентас, антуриум, иглики, спатифилиум и други. Поливайте ги редовно. Ако помещението е с парно отоплиние, периодично пулверизирайте, особено това важи за артуриума.

Осигурете период на относителна почивка за някои от любимите цветя. Тази група е много голяма и към нея се отнасят дипладения, плумбаго, китайска роза, кампанула, мадагаскарски жасмин, клеродендрон, пасифлара, пахистахис и много други. Всички са топлолюбиви и затова трябва да сте ги настанили в помещения, в които температурата е около 12-15 градуса. Относителната почивка ще им осигурите, като намалите количеството на поливната вода. Така те ще намалят темпото на нарастване, а вътре в тях протичат скрити, много сложни поцеси – формирана на дългоочаквания цвят.

Неотложна грижа е да събудите почиващите досега видове. В случай, че не сте сторили това до сега, първо събудете кливията, която би могла дори да цъфти през февруари. Следващата спяща красавица, която очаква вашите ласки, е рицарската звезда, известна у нас като амарилис. Ако саксите са пренаселени, първо настанете отделните луковици в нови саксии. Изнесете саксиите на светло и по-топло място и започнете да поливате, като постепенно увеличавате количестното на поливната вода. При амарилиса е нормално първо да се появи пъпкъта на съцветието, а след това и листата.

Клубените на бегония тубероза, известна като кавалер и дама, все още се нуждаят от почивка. Когато почиват в саксията, периодично капвайте по малко вода. Особено внимателни ще трябва да сте в случай, че сте ги извадили и въздухът около тех е сух.

Време да започне засяването на някои от летните цветя. Това важи за карамфил Шабо и за видовете с дребни семена, като лобелия, пламък и други. При всички случаи се засява на закрито – в стаи, оранжерии или парници.

Цветята се събуждат
19724
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини