Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
30.01.2017 г.

Специфики при отглеждане на разсада за сладки чушки и патладжани

Полезни съвети

Трудно е да си представим съвременната градина без патладжани и особено без сладките чушки. Всички градинари си отглеждат, пък дори и само по 2 стръка. Има защо – чушките са наричани „зеленчукът на дълголетието”, а с патладжаните се приготвят доста от модните напоследък ястия, коментират от електронното издание „Стопанство”. Освен това продуктите от консервирането на двата зеленчука се радват на голяма популярност сред домакините.

Чушките и патладжаните се разсаждат преди останалите зеленчуци, тъй като семената пробиват много бавно, а за израстването на разсада е нужно най-вече време. Освен това от момента, в който растенията пробият почвата, до цъфтежа са им необходими 100 топли дни. Не трябва обаче и да се прибързва с разсада, тъй като ще се издължи прекалено. Разбира се, той може да се засади и в средата на януари, но тогава первазът, на който е поставен, трябва да бъде осветяван с луминисцентна лампа от 8 сутринта до 20 часа вечерта. Най-добре е семената да се засадят в края на януари или началото на февруари.

За разсаждане на семената от чушки и патладжани се използват следните варианти за почвени смеси:

една част почва и 2 части прегоряла тор

две части торф, 2 части прегоряла тор и една част дървени стърготини, напоени с карбамид

три части прегоряла тор и 2 части почва

Във всяка от посочените смеси се добавят по 2 лъжици дървесна пепел, лъжица суперфосфат и кибритена кутийка карбамид. Всичко се разбърква добре и сместа се полага в съда, в който ще бъде отглеждан разсадът, на височина 6-8 сантиметра, като се посипва със слаб разтвор на калиев перманганат. Ако обаче не смятате да пикирате разсада от чушки, най-добре е веднага да бъде засаден в отделни саксийки.

След 10-12 часа сместа се изравнява и се правят бразди с дълбочина 1 сантиметър. Семената се полагат на 2 сантиметра едно от друго. Браздите се засипват с почва и се поливат с топла вода през марля, за да може пръстта да слегне, но да не бъде отмита от семената. След това върху съда се обвива с фолио или найлон или върху него се поставя стъкло и се поставя на топло тъмно място, като се отваря за по няколко минути дневно, за да може разсадът да диша. Когато семената пробият, съдовете се преместват на по-хладен, но светъл перваз.

Разсадът в съда се оставя до появата на 2 същински листчета, след което се пикира в отделни саксийки. При прорасналият пипер не трябва да се засипва над първите семеделни листенца, докато при патладжаните може и по-високо. Обикновено пикирането се извършва между 25-ия и 30-ия ден от засяването на разсада. При чушките трябва да се постараем да запазим всички коренчета, докато при патладжаните е добре централният корен леко да се скъси.

Саксийките с пикирания разсад се обръщат на 180 градуса към светлината на всеки 2-3 дни, за да се осигури равномерното развитие на растенията. Всички останали грижи преди пресаждането му в открита почва се свеждат до редовно поливане и 2-3 пъти подхранване със слаб разтвор от карбамид или комбинирани (комплексни) торове, съдържащи азот, фосфор и калий в една гранула.

Специфики при отглеждане на разсада за сладки чушки и патладжани
33472
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
Кунинска туршия
Запържена туршия
Продажбите на пипер в общността са намалели през миналата година
Турция и Мароко изтласкват Испания и Нидерландия от пазара на чушки в ЕС
Какво може и не може да се засажда до пипера?
Оригинална туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини