Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.01.2017 г.

Резитбата на овошките е много важна за добрия добив

Резитбата влияе положително, ако е съобразена с възрастта и вегетационните прояви на растението и на отделните клони и клонки. Първата резитба след засаждането е силна, за да се уравновеси нарушената коренова система с надземната част. С нея се определя и височината на стъблото. Желанието е да се формират корони с по-ниско стъбло. Така ще се улесни провеждането на резитбите, растителната защита и особено беритбата на плодовете. Височината на стъблото трябва да се съобразява и с растежните особености на вида, сорта и подложката.

През следващите няколко години е изграждането на подходящи корони. Тенденцията в овощарството е да се формира свободнорастяща корона, съобразена с естествения растеж. Броят на скелетните клони в короните не трябва да бъде много голям и по възможност да бъдат разположени по-разредено и с по-голям ъгъл на отклонение. Така клоните са здрави и се огряват от слънцето.

През периода на формирането се извършват много слаби резитби. Премахват се по-силните клонки, които са конкуренти на скелетните или ще сгъстят короната. Оставените за скелетни клони се съкращават, само ако са много силно развити. Една от най-вредните резитби, които някои правят при младите растения, е масовото намаляване на по-силните леторасти. Така израстват излишни силни клонки, и ако те отново се подрежат, се получава силно метловидно сгъстяване. Резултат от такава резитба е и забавяне на плододаването.

Друга вредна резитба в тази възраст е премахването на по-слабите клонки, върху които най-рано ще се заложат плодове. Те няма да предизвикат сгъстяване и най-рано ще започне отмирането им. С тяхното премахване обаче може да се предизвика изкуствено оголване на скелетните клони.

В началото на по-редовното плододаване се налага известно просветляване на короната. То трябва да стане постепенно в продължение на 2-3 години, за да не се намали плододаващата дървесина и да не се предизвика силен растеж. Последната операция, свързана с окончателното оформяне на короната, е съкращаването на скелетните части. Премахват се върховете до 2-3-годишна дървесина над някоя наведена и по-слаба клонка. Целта на тази резитба е да се ограничи обемът на короната и да не се получи увисване на клоните.

През периода на пълното плододаване е необходимо всяка година да се извършват резитби за просветляване. През няколко години е нужно и подмладяващо подкастряне на обрастващата дървесина. Колкото по-силно е разклоняването и застаряването на дадена клонка, толкова по-силно съкращаване е необходимо. По този начин се ограничава броят на растежните и плодните пъпки, стимулира се растежът и се подобрява съотношението между листата и плодовете.

В последните години от живота на дърветата, когато настъпят усилени процеси на съхнене, по-силна резитба за подмладяване може да удължи живота и плододаването. Извършва се силно съкращаване на скелетните части и детайлно прореждане и намаляване на обрастващата дървесина.

Резитбите основно се провеждат през периода на покой. При нашите климатични условия най- благоприятно е след преминаване на зимните студове до началото на набъбване на пъпките. Не правете ранни есенни и късни пролетни резитби, защото през есента още не са се придвижили окончателно резервните вещества към корените и по-дебелите части на клоните, а през пролетта те бързо се насочват към връхните части на клоните. При резитбата в края на зимата няма опасност от измръзване и изсъхване на тъканите и раните много по-бързо зарастват. Резултатите от всички видове резитби ще бъдат много добри, ако се съчетаят с торенето, напояването и поддържането на почвената повърхност.

Резитбата на овошките е много важна за добрия добив
15469
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини