Въпреки успокоението за увеличение на инвестициите в плодни дръвчета, вносът на плодове в страната продължава да расте, което е показател за слабото вътрешно производство. По предварителни данни на Националния статистически институт за периода януари – октомври 2016 г. вносът на на пресни плодове в България е нараснал с 13,2%, достигайки 240,9 хил. тона.
Лек ръст се отчита и при импорта на зеленчуци. За десетте месеца са внесени
с 1,5% повече пресни зеленчуци от същия период на 2015 г., като количеството е 193,9 хил. тона, сочи месечният анализ на отдел „Агростатистика” в министерството на земеделието.
Водещи във вноса остават цитрусовите плодове и банани, от които за десетте месеца са внесени около 100 хил. тона.
От произвежданите в България плодове най-значително увеличение има при гроздето, като вносът се е увеличил с 6,8 хил. тона, съставляващо 90,1%.
Сред останалите продукти по-съществено нарастване се отчита при вноса на дините, ябълките, прасковите, ягодите, кайсиите и вишните, като този ръст варира от 6,7% до 129%.
В същото време се отчита намаление в импорта на черупкови плодове, череши, пъпеши, сливи и малини, като вносът е намалял между 2,2% и 89% на годишна база.
По отношение на вноса на зеленчуци най-голям ръст се отчита при доматите, чийто внос е нараснал с 16,2% или 8,2 хил. тона.
Увеличение се отчита още при импорта на лук, моркови, краставици, марули, тикви и гъби – с между 1,6% и 96,6%, докато доставките на пиперки и картофи намаляват съответно с 10,6% и 19,2%.