Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.01.2017 г.

Пет начина за борба с маната по доматите

Практика

sinor.bg

Въпреки че лятото е далеч, не е лошо да представим някои практични съвети срещу заплахата от гъбични болести по зеленчуците, чието разпространение добива застрашителни размери с промените в климатата. Необичайно продължителните валежи през пролетта са новата сериозна заплаха, срещу която българските фермери трябва да се борят. Безспорно маната е най-опустошителната и нежелана болест по доматите, затова на градинарите им се налагада измислят и пробват нови и нови начини за борба с нея.

Но прелиствайки страниците на вестниците и списанията и сърфирайки и из специализираните уебсайтове, не бива да забравяме, че съществуват отдавна утвърдени методи за ефективно противопоставяне на тази напаст, използвани преди повече от век. Електронното издание „Стопанство” ни примомнят пет от тях.

Химически метод

Медният оксихлорид и добрият стар еднопроцентов бордолезов разтвор ефикасно могат да се прилагат и като профилактично средство, и в пряката борба с вече плъзналите гъбички по растенията. Химията обаче не е особено полезна за човешкия организъм, затова не си струва да се увличате прекалено, съветват агрономи. Най-добре е химическите препарати да се използват в началните етапи на развитие на растенията - от разсаждането в градината до началото на цъфтежа.

Борба с чесън

Пръсканията с настойки от чесън са много ефективни и не са опасни за бъдещата реколта. Желателно е да се правят на всеки 10 дни от момента на образуване на завръзите. Рецептата е следната: 200-300 грама чесън се счукват добре и се заливат с 10 литра топла вода. Добавя се грам калиев перманганат и се оставя да отлежи едно денонощие, като от време на време се разбърква. Остава само полученият разтвор да бъде прецеден през няколко слоя марля и да се сипе в пръскачката.

Профилактика с йод и прясно мляко

Тези съставки са много полезни за доматите при профилактика срещу маната. За приготвяне на разтвора смесете литър домашно прясно мляко с чаена лъжичка йод и 10 литра топла вода.

Настойка от праханови гъби

Обикновено за профилактика срещу маната се използват брезова или същинска праханова гъба, макар че останалите също вършат работа. За целта 100 грама гъби се нарязват ситно и се заливат с литър вряла вода. Разтворът е готов за употреба веднага щом изстине.

Разтвор от дървесна пепел

Оказва се, че дървесната пепел също е добро профилактично средство срещу маната. 10-литрова кофа се пълни до една четвърт с пепел и се залива догоре с топла вода. Оставете получената смес да кисне 3 денонощия, след това добавете 2-3 лъжици течен сапун. Процедете и разредете разтвора във вода в съотношение 1:5 (литър разтвор на 5 литра вода).

От изданието съветват също пръскането на зеленчуците да става сутрин след вдигането на росата и преди слънцето да е напекло силно, за да бъдат избегнати слънчевите изгаряния по листата и плодовете на растенията.

Пет начина за борба с маната по доматите
157539
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини