Начало » Новини » Коментари
06.01.2017 г.

Схемите по обвързаната подкрепа за животновъдите се увеличават от 6 на 8

Важно за фермера

sinor.bg

Ако през 2016 година животновъдите получаваха подпомагане по шест схеми, коаито са обвързани с производството, то тази година те се увеличават на осем. Това е записано в промените към наредбата, която урежда начина за прилагане на схемите за директни плащания за периода от 2017 до 2020 г. За първи път от 2017 г. ще се отпускат субсидии за малки планински ферми, където се отглеждат между 5 и 9 млечни крави.

По тази схема право на подпомагане ще имат земеделски стопани, които се вместват в този брой на отглеждани животни, а кравите са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) с еднакъв идентификационен номер.

Изисква се още животните да са въведени в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ,. да имат индивидуални паспорти съгласно изискванията на чл. 132, ал. 1, т. 9 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и да са вписани в регистъра на животните в животновъдния обект съгласно изискванията на същия закон.

Земеделските стопани трябва да продължат да отглеждат заявения брой млечни крави най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

Самата помощ ще се изплаща само за такъв брой животни, които са допустими за подпомагане в стопанството.

С новата схема се очаква да се създаде поминък в планинските райони (1 171 ферми с 6 653 бр. млечни крави) и да  се използва природния ресурс на екологичните райони, се посочва още в мотивите към наредбата.

С наредбата се въвежда и модулираната ставка по схемата за млечни крави и тези под селекционен контрол, като субсидията ще се отпуска за стада с до 250 животни и ще бъде обвързана с минимален добив мляко.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави ще имат земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 10 и повече млечни крави, които са с предназначение за производство на мляко.

Заявените животни трябва да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, да са въведени в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, да имат индивидуални паспорти съгласно изискванията на чл. 132, ал. 1, т. 9 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД)и да са вписани в регистъра на животните в животновъдния обект по същия закон.

Земеделските стопани трябва да продължат да отглеждат заявените млечни крави най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

От тях ще се изисква също да са реализирали на пазара количества мляко, съответстващи на най-малко 1 500 кг. мляко от млечна крава за животните в стопанство изцяло в планински райони и най-малко 2 000 кг. мляко от млечна крава за животните в останалите стопанства за периода от 1 януари до 31 декември през годината на кандидатстване.

Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, от които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко.

Разделят се и схемите за млечни крави под селекционен контрол и месодайни крави за селекционен контрол, като целта е да се проведат различните изисквания за развъдна дейност при отделните продуктивни направления, различните разходи за отглеждане и за извършване на селекционна дейност при млечните и месодайните крави и ефективна селекция. През 2016 г. беше отчетен ръст с 35,14% на заявените животни, което води до намаляване на индикативната ставка с 28% (от 378 лв. през 2015 г. на 272 лв. през 2016 г.).

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за млечни крави под селекционен контрол ще имат земеделски стопани, които оглеждат в стопанството си 20 и повече млечни крави от една порода с предназначение за производство на мляко, които са под селекционен контрол.

Фермерите трябва да са реализирали на пазара най-малко 4 000 кг мляко от млечна крава с изключение на кравите от застрашените породи като късорого родопско, сиво искорско и др. Тези животни трябва да са регистрирани в периода от първи до 31 януари на годината, в която се кандидатства по директните плащания.

Кандидатите по схемата трябва да притежават зоотехнически сертификати за заявените за подпомагане животни, които подлежат на проверка при контрола по чл. 26а, ал. 2 Закона за подпомагане на земеделските производители.

Условията се проверяват в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ.

Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, от които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави и/или юници ще имат земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си от 5 до 250 месодайни крави и/или юници с предназначение за производство на месо.

Заявените животни трябва да са идентифицирани с по една ушна марка на всяко ухо, одобрена от БАБХ, с еднакъв идентификационен номер, да са въведени в системата за идентификация и регистрация на животните на БАБХ, да имат индивидуални паспорти съгласно изискванията на чл. 132, ал. 1, т. 9 ЗВД и да са вписани в регистъра на животните в животновъдния обект съгласно изискванията на чл. 132, ал. 1, т. 8 ЗВД.

Земеделските стопани трябва да продължат да отглеждат заявените месодайни крави и/или юници най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

Земеделските стопанин трябва да докажат новородени телета за стопанството, съответстващи на поне 0.4 телета на допустимо за подпомагане по схемата животно за периода от 1 януари до 31 декември през годината на кандидатстване.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол ще имат земеделски стопани, които оглеждат в стопанството си 20 и повече месодайни крави от една порода с предназначение за производство на месо под селекционен контрол.

За периода от 1 януари до 31 декември през годината на кандидатстване стопаните трябва да докажат новородени телета за стопанството, съответстващи на поне 0.5 телета на допустимо за подпомагане по схемата животно.

Схемата за обвързана подкрепа за биволи са свързани с увеличаването на броя на заявените за подпомагане биволи (+29% през 2016 г. спрямо 2015 г.), 8,6% заявени повече биволи за подпомагане през 2016 г. от нотифицираните през 2014 г. (12 894 бр.).

За да получат подпомагане по схемата, земеделските стопани трябва да са реализирали на пазара количества мляко и/или млечни продукти в еквивалент мляко, съответстващи на най-малко 400 кг. от биволица за периода от 1 януари до 31 декември през годината на кандидатстване.

Размерът на помощта по схемата се определя на брой допустими за подпомагане животни, от които земеделските стопани са реализирали минималното количество мляко, определено в ал. 4. Подпомагат се толкова от заявените и допустими животни, за колкото са представени доказателства за

реализирано минимално количество мляко за периода от 1 януари до 31 декември през годината на кандидатстване.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони ще имат земеделски стопани, чиито стопанства са в планински райони и в тях се отглеждат от 10до 49 животни:

Животните трябва да имат по две ушни марки и електронно средство за идентификация за животните родени след 31.12.2009 г., а животните родени преди 31.12.2009 г. да са идентифицирани с поне едно средство за идентификация, одобрено от БАБХ – обикновена ушна марка и/или електронно средство за идентификация ;“.

Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки под селекционен контрол ще имат земеделски стопани, които отглеждат в стопанството си 50 и повече овце-майки под селекционен контрол от една порода, и/или 2. 20 и повече кози-майки под селекционен контрол от една порода.

Заявените животни трябва да са идентифицирани с две ушни марки за животните, родени след 31.12.2009 г., а животните, родени преди 31.12.2009 г., да са идентифицирани с поне едно средство за идентификация, одобрено от БАБХ – обикновена ушна марка.

Земеделските стопани трябва да продължат да отглеждат заявените овце-майки и/или кози-майки най-малко 80 дни от деня, следващ последния ден за подаване на заявленията за подпомагане.

За да получат подпомагане по схемата, земеделските стопани трябва да отговарят на следните условия:

1. заявените за подпомагане от тях животни да бъдат с доказан произход с минимум І родословен пояс;

2. заявените за подпомагане от тях животни да бъдат вписани в регистрите по чл. 18, ал. 6 от Закона за животновъдството;

3. да докажат реализирането на количества мляко, съответстващи на най-малко 70 кг. от овца- майка и/или коза - майка, с изключение на животните от автохтонните породи.

Схемите по обвързаната подкрепа за животновъдите се увеличават от 6 на 8
24227
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
Казус с продължение
Административен мор оставя без обвързана подкрепа кравеферми с история
За кандидатите по обвързаното подпомагане
Калкулаторът за преобразуване на семена в грамове при зеленчуците е качен на страницата на ДФЗ
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Стратегически план - промени
С 15 на сто се вдига ставката за обвързаната подкрепа за зеленчуци
Наръчник за директните плащания – шеста част
Породите месодайни и застрашени от изчезване говеда, за които ще има обвързана подкрепа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини