Начало » Пазари » Зърно
29.12.2016 г.

Близо 4 млн. тона пшеница ще бъдат изнесени през пазарната 2016-2017 г.

Агростатистика

sinor.bg

Въпреки тежките климатични условия през 2016 г. зърнопроизводителите постигнаха рекорд при пшеница, прибирайки  над 5,6 млн. тона хлебно зърно. Спрямо 2015 г. ръстът на реколтата е с 13 на сто, което ще се отрази и върху износа и потреблението. Това се посочва в годишния анализ на отдел „Агростатистика“ на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), който представя развитието на основните зърнени култури през изминаващата година.

Според експертите през следващата стопанска година 2016 - 2017 г. потреблението на пшеница ще нарасне 10 процента, достигайки 5,9 млн. тона, като това увеличение ще се дължи основно на износа.

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) през първите три месеца на пазарната 2016/17 година от юли до края на септември общият експорт на пшеница и брашно достига 2 милиона тона, отбелязвайки ръст от 33% спрямо същия период на предходната година.

В този експорт влизат 2 039,5 хил. тона пшеница и 15 хил. тона брашно, съответно с 33,2% повече и с 5,1% по-малко на годишна база.

Според експертите ръстът в износа на пшеницата се дължи на рекордното вътрешно предлагане и на по-атрактивните цени при износа спрямо изкупните цени в страната.

През първите пет месеца на 2016/17 пазарна година изкупните цени на пшеница в България се движат с около 10% до 20% под регистрираните износни цени в черноморския регион.

В стойностно изражение износът на пшеница нараства по-слабо спрямо съответния период на миналата година - с 16,6%, до 306,3 млн. евро, което се дължи на 13-процентния спад на средната експортна цена.

Около 80% от целия експорт на пшеница за периода юли – септември 2016 г. е насочен към държавите-членки на ЕС – общо 1 620,9 хил. тона, като най-големи количества са насочени към Испания (679,7 хил. тона), Румъния (372,6 хил. тона) и Италия (253,4 хил. тона).

Експортът за трети страни възлиза на 418,6 хил. тона, в т. ч. 126,5 хил. тона за Виетнам.

Износът на брашно за периода е в размер на 10,7 хил. тона, главно за Гърция – 9,8 хил. тона. При брашното също се наблюдава понижение на средната експортна цена – със 7% на годишна база, до 283 евро/тон.

Според оперативни данни, налични в МЗХ, към края на ноември 2016 г. износът на пшеница за пазарната 2016/17 година до достига 2 696,5 хил. тона, в т. ч. 14,4 хил. тона преобразувано в пшеница брашно. От тях, над две трети са вътреобщностни доставки – 1 850,8 хил. тона, а износът за трети страни е в размер на 831,2 хил. тона.

Отчитайки рекордно високото предлагане в страната, общият износ на пшеница за маркетинговата 2016/2017 година се очаква да надхвърли съществено миналогодишния, като има потенциал да достигне около 4 млн. тона.

Това би допринесло за свиване на преходните наличности в края на сезона до около 200 хил. тона, наполовина спрямо година по рано.

Новото в прогнозите е, че се предвижда нарастване и на вътрешното потребление с около 2%, достигайки малко под 1,9 млн. тона. Това според експертите ще се дължи на увеличението на употребата за фураж и за индустриални цели.

Поради емиграцията от страната вътрешното потребление на пшеница продължава да намалява. Очакванията за 2016/17 година са количествата пшеница за хляб да бъдат около 770 хил. тона, при 880 хил. т преди три години.

По разчети на дирекция „Животновъдство” на МЗХ употребата на пшеница за изхранване на животните през настоящата маркетинговата година се предвижда да възлезе на около 656 хил. тона, което е с 1,4% повече спрямо предходната година. Този лек ръст се дължи на очакваното увеличение на отглежданите животни и сравнително ниските цени на пшеницата.

През последните години се наблюдава значително увеличение на производството на етилов алкохол и спиртове в страната, което е благоприятствано от високото суровинно предлагане и по-ниските цени на зърнените култури. Въпреки това, употребата на пшеница за индустриални нужди остава сравнително ниска.

Въз основа на прогнозни данни на Министерство на икономиката, според които производството на зърнен спирт през 2016 г. ще достигне около 69 млн. литра, употребата на пшеница за нуждите на индустрията през 2016/17 пазарна година се оценява на около 80 хил. тона.

Близо 4 млн. тона пшеница ще бъдат изнесени през пазарната 2016-2017 г.
8052
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини