Начало » Новини » Страната
14.12.2016 г.

Комитетът по наблюдение одобри последните предложения по мярка 4.2

Комитетът по наблюдение

На последното си заседание комитетът по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.) одобри новите промени в прилагането на подмярка 4.2 за преработка на селскостопанска продукция. Според тези промени минималният размер на един проект ще остане 15 хиляди евро, а максималният ще бъде намален от 3 млн. на 2 млн. евро.

Решено е също таванът на допустимите разходи за колективни инвестиции, представени от 6 до 10 производители за периода на прилагане на програмата, да падне от 4 млн. на 2 млн. евро. Проекти на групи и организации, надхвърлящи 10 души, също ще разчитат само на 2 млн. евро вместо на 5 млн. евро, както беше според досегашната наредба.

Финансовата помощ за всеки проект е в размер на 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и 40% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи за големи преработвателни предприятия.

Размерът на финансовата помощ се увеличава с 10 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи само са за проекти с дейности, подпомагани по линия на ЕПИ.

Комитетът по наблюдение е изслушал и отчет за първия прием на проекти по 4.2, проведен през миналата година.    

Тогава във фонд „Земеделие” постъпиха 595 заявления със заявени инвестиционни разходи за над 1,6 млрд. лв.  Общият размер на заявената субсидия от страна на кандидатите възлиза на 823 млн. лв. Така заявената субсидия надхвърля четирикратно разполагаемия бюджет, което налага разглеждане на заявленията в условията на ограничен бюджет.

От подадените заявления до 1 млн. лева инвестиция имат 181 проекти, като по тях исканата субсидия е за 86,8 млн. лв.

От 1 до 2 млн. лв. са 101 инвестиционни проекти, като исканата субсидия по тях е 151,7 млн. лв.

От 2 до 4 млн. лв. са 121 проекти с размер на субсидията от 375,8 млн. лв. Над 4 млн. лв. са 186 проекти със субсидия от 1 млрд. лв.

След извършено класиране на проектните предложения в съответствие с критериите за оценка по подмярка е установено, че е необходимо увеличение на първоначално обявения бюджет от 100 млн. евро с 80,79 млн. евро, за да се предостави възможност да се финансират всички заявления, получили 55 точки в съответствие с разпоредбите на Наредба № 20 от 27 октомври 2015 г.

Съгласно анализ на фонд „Земеделие“ на заявленията за подпомагане, постъпили в периода на прием, проведен през 2015 г., с най-голям относителен дял по отношение на размера на заявените разходи заемат проектите със заявени инвестиции на стойност над 4 млн. лв. (~ 2 млн. евро). Заявленията от тази категория са общо 186, като в рамките на тези проектни предложения са заявени разходи в размер на 1.033 млрд. лв. или приблизително 62,7 % от общия размер на заявените разходи в рамките на приема.

Данните от извършеното класиране показват, че 95 заявления от съответната група попадат в обхвата на разглежданите проектни предложения, получили минимум 55 точки.

От друга страна в рамките на периода на прием средният размер на заявените разходи по един проект възлиза на левовата равностойност на 1,42 млн. евро, а средният размер на заявената финансова помощ възлиза на 708 хил. евро.

Тази информация налага извода, че проектните предложения, в рамките на които са заявени разходи в размер на над 2 млн. евро, ще ангажират значителен финансов ресурс в рамките на периода на прием и ще ограничат възможността за подпомагане на останалите заявления, които в не по-малка степен допринасят за постигане на целите на подмярката.

При извършване на екстраполация, изразяваща се в лимитиране на тавана на разходите до левовата равностойност на 2 млн. евро на заявленията, постъпили в периода на прием през 2015 г., става ясно, че надзаявената сума на разходите възлиза на 158,5 млн. евро.

При извършване на съответното преизчисление (в случай, че максималния размер на разходите за един кандидат беше ограничен до левовата равностойност на 2 млн. евро) става ясно, че с обявения бюджет в рамките на периода на прием през 2015 г. е имало възможност да бъдат финансирани с 20% повече заявления, което прави  с 47 заявления в повече (или общо 287 заявления) с освободената сума от 158,5 млн. евро.

Това заключение е базирано въз основа на преизчислената субсидия вследствие на лимитиране на тавана на разходите до 2 млн. евро и в съответствие с интензитета на помощта в зависимост от статута на предприятието (МСП или голямо предприятие).

Приравняването води до намаляване на средния размер на заявените разходи с 10% от 1,42 млн. евро на 1,267 млн. евро, респективно средния размер на съответната субсидия би намаляла с 11% - от 708 хил. евро на 630 хил. евро.

Във връзка с посочените данни трябва да се има предвид, че разработените индикатори по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ в рамките на програмата са свързани най-вече с броя на получателите на финансова помощ от съответните целеви групи а именно: предприятия в сферата на хранително-вкусовата промишленост и земеделски производители.

Данните от периода на прием показват засилен интерес от страна на земеделски производители за инвестиции в преработка на земеделски продукти – 22% от подадените заявления, или общо 133 проектни предложения, са подадени от земеделски стопани. От подадените заявления едва 60% попадат в обхвата на разглежданите заявления (над 55 т. вкл.).

От друга страна, в периода на прием са подали заявления едва около 9% от всички потенциални кандидати - предприятията в сферата на преработка на селскостопански продукти. От тях едва около 35% ще бъдат одобрени за финансиране, което е под 3% от всичките предприятия - потенциални ползватели на помощта в сектора. В страната функционират над 4 800 хиляди предприятия в преработвателния сектор на селскостопански продукти „Производство на хранителни продукти“ (C10).

Комитетът по наблюдение е приел и новите бонус точки, по които ще се оценяват проектите по подмярка 4,2, за които Синор.БГ вече ви информира.

Комитетът по наблюдение одобри последните предложения по мярка 4.2
7569
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
ДФЗ
Улесняват плащанията по готови проекти за преработка, финансирани от ПРСР
Всички одобрени проекти ще получат финансиране
С 51 млн. лева се вдига бюджетът за преработка, за да се финансират всички одобрени проекти
ПРСР 2014-2020
С нови 51 млн. лева ще бъдат субсидирани още 65 проекта в преработвателния сектор
ПРСР 2014-2020
До 17 август върви последен прием за преработватели по подмярка 4.2 от ПРСР
Консултантът Димитър Манов даде практически насоки за проектите за преработка на селскостопански продукти
Кой ще спечели финансиране по мярка 4.2?
Еврокомисията има забележки по кандидатстването
До 15 октомври се спира приемът на проекти за преработка на земеделска продукция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини